Trikotna počitniška hišica v neokrnjeni danski naravi

Na severu Danske, nedaleč od obale Severnega morja, je svoje mesto našla zanimivo oblikovana hišica. Če so se pri zunanjosti arhitekti poigravali z geometrijo, gre pri interjerju predvsem za igrivo kombinacijo minimalističnega betona in živahnih barv.

0

Na danskem severu, v osrčju narodnega parka ob obali Severnega morja, stoji trikotno oblikovana hišica, ki se s stranicami strehe dotika tal. V vasi Vangså so arhitekti studia Puras Architecture oblikovali 126 m2 veliko počitniško hišico, ki se z ozelenelo streho poklanja naravi in se z njo povezuje. Ozki tloris hišice in zastekljenost obeh fasad omogočata, da narava prehaja skozi objekt, obenem pa zagotavljata primerno dnevno svetlobo. Trikotno zasnovana hiša se zaradi tanke ločnice med notranjim in zunanjim vklaplja v okolje, ki jo obdaja, obenem pa s svojo obliko ne ostane neopažena. Na prvi pogled jo obdaja les, pozornemu opazovalcu pa ne ostane skrito, da je narejena iz armiranega betona, ki se resnično izrazi šele v interjerju.

Uporaba betona v interjerju lahko kaj hitro deluje hladno, tuje, zato so arhitekti vpeljali lesene obloge in pohištvo, ki prostor naredita bolj domač, udoben. Izbor pohištva je mešanica danskega vintage dizajna in sodobnih kosov, celoto pa dopolnjuje drzna izbira barv. V kuhinji tako izstopa kontrast med modrimi kuhinjskimi elementi in rumenim ometom, v kopalnici rdeča polica dopolnjuje oranžne elemente. Z barvami so želeli arhitekti vdahniti nekaj igrivosti, obenem pa verjamejo, da prav izbor barv prikaže pravi karakter objekta in spravlja goste v dobro voljo. Pri izboru barv so bili bolj zadržani le v spalnih prostorih, kjer so izrazili surovost betona in lesa ter ju lepo povezali z zeleno okolico, ki jo lahko občudujemo skozi zastekljene površine.

Ob vhodu vstopimo v ozek hodnik, ki se brez vrat odpira proti notranjemu bivalnemu prostoru. Ta je osvetljen s strani, obenem pa tudi z vrha, saj so arhitekti na strehi oblikovali posamične okrogline, ki dovajajo svetlobo v center prostora. Proti obema krakoma trikotnika so oblikovani spalni prostori s pripadajočima kopalnicama. Preostalo pohodno površino so arhitekti izkoristili za shranjevanje, zarezo v objekt pa so izkoristili za oblikovanje zunanjega tuša, ki se odpira proti sončni terasi. Ta je v skladu z obliko stavbe trikotna in predstavlja zunanji bivalni prostor ob prijetnejših poletnih temperaturah.

Arhitektura: Puras Architecture

Fotografije: Mads Bjerre Madsen

Prejšnji članekTop nasveti za hitro, učinkovito in pravilno sesanje doma
Naslednji članekPrenovljena trgovina Harvey Norman v Ljubljani
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *