Nič ne postane sčasoma tako nadležno, kot je prenizko vgrajen umivalnik. Nenehno sklanjanje vas dnevno opominja na dejstvo, da je bilo pri načrtovanju pozabljeno nekaj pomembnega – pravilna višina vgradnje. Da se v prihodnje napakam izognete, sledite spodnjim nasvetom:

Kako visoko naj bodo nameščeni umivalnik, WC školjka ali ogledalo? Odgovor je zelo preprost – odvisno! Je uporabnik visok ali majhen, zdrav in vitalen ali gibalno oviran? Posamezniki, ki so visoki okoli 176 cm, s tem nimajo težav, saj predstavlja njihova višina standard, ki se uporablja za določanje višin vgradnje; za umivalnik na primer velja standard 80 cm, kar pa je pri višjih ljudeh občutno prenizko.

Stenska WC školjka Geberit ONE je elegantna in do popolnosti proporcionalna. Zahvaljujoč izpopolnjeni vgradni tehnologiji lahko višino stranišča prilagodite, ne da bi morali posegati v zid – in to še leta po namestitvi.

Enako lahko velja tudi za WC školjko in njeno standardno višino 40 cm. Če jo namestite na napačno višino, lahko to vodi bolj do čepenja kot sedenja na stranišču. Čeprav je to morda anatomsko bolj koristno, bo težavo predstavljalo vstajanje.

Če vodovodni inštalater ne prejme drugačnih navodil, potem sanitarne elemente namesti na standardno višino. Dobro je vedeti, da se lahko z vodovodnim inštalaterjem ali načrtovalci gradnje vnaprej dogovorite o tem, da so potrebne druge višine vgradnje. Prav tako ni odveč, če na to opozorite vodoinštalaterja, preden začne z namestitvijo.

Ko bodo posamezni elementi pravilno nameščeni, bo kopalnica ponujala dolgotrajni užitek in tudi čiščenje bo lažje.

Kaj torej pravijo standardi?

Vsak posameznik je edinstven, kar pomeni, da tudi idealna višina vgradnje ni enaka za vse. Seveda pa se lahko zanesete tudi na standard, ki narekuje naslednje vgradne višine:

  • Ogledalo ali ogledalna omarica – med 100 cm in 180 cm. Pri tem je višina namestitve odvisna od tega, ali naj bo ogledalo nameščeno tako, da ga bodo lahko udobno uporabljali tudi nižji posamezniki in otroci.
  • Umivalnik – 80 cm (standard); Geberitovo priporočilo: 85 cm
  • Kljukice za oblačila – 110 cm
  • Stranišče – 40 cm (standard), Geberitovo priporočilo: 45 cm

Fotografije: GEBERIT