Rustikalni slog ima v sebi čudovito toplino, zaradi česar je kot naročen za jedilnice, kjer preživimo veliko časa z družino in gostimo obiske. Kombiniramo ga lahko z vplivi drugih stilov, denimo industrijskim šikom, etno ali geometričnimi vzorci, tudi v kombinaciji z modernim je imeniten. V osnovi pa temelji na naravnih materialih, lesenih, masivnih mizah in velikih lestencih.

Zgodovina jedilnice kot prostora, kjer uživamo hrano, je zelo pisana. V Veliki Britaniji so ji stoletja nazaj rekli kar Great Hall ali velika dvorana, saj je bila takrat jedilnica rezervirana za gostije, praznovanja in zadrževanje velikega števila gostov. Kasneje je v modo prišla bolj intimna izkušnja obedovanja v majhnih separejih in nastala je nekakšna salonska jedilnica. Danes smo pa na stopnji, kjer jedilnica sicer ni velika, je pa običajno skupaj z dnevno sobo in kuhinjo del velikega, odprtega tlorisa.

Od lesa do kamna

Za rustikalno jedilnico je tipična uporaba grobega, neobdelanega lesa naravne barve, kamna, odprtega ognjišča, piko na i pa ji dajejo leseni tramovi na stropu, obliti z veliko naravne svetlobe. Temu običajno pridamo še težke preproge, pohištvo z naravnim zaključkom, pikčaste vzorce in dodatke, ki prinašajo toplino. Ne pozabimo še na zelene rastline v lončkih ali koritih in dobili bomo tisti pravi občutek, kot ga mora nuditi rustikalna jedilnica: da smo povezani z naravo.

rustikalna jedilnica
Ni potrebno iskati velikega umetniškega kosa, s kateri bi v rustikalni jedilnici naredili vtis. Vzemite ogledalo v starinskem okvirju in ga postavite v center prostora. Dotrajana kovina bo izstopala od sveže pobeljene stene ter dala prostoru novo dimenzijo.
Nevtralna barvna shema

Barvna shema rustikalne jedilnice je bolj kot ne nevtralna, sledi niansam narave, veliko je sive, rjave, zelene in bež barve. Temu so dodani tudi kosi, ki jih povezujemo z zunanjostjo, kot je na primer veslo na steni ali živalske trofeje, s čimer prostor subtilno vpliva na naše razpoloženje: občutek, kot da smo zunaj, namreč dokazano zmanjšuje stres.

Če torej želimo v svoji jedilnici sproščeno, pristno, domače in toplo vzdušje, z rustikalnim slogom nikakor ne moremo zgrešiti!

rustikalna jedilnica
Masivno pohištvo, značilno za rustikalni slog, traja desetletja in ne potrebuje skoraj nobenega vzdrževanja.

Fotografije: Pinterest