Izdelke znamke New Objects odlikuje enostavna forma, ki dopušča, da lepota naravne gline resnično pride do izraza. Ustvarjalko Tanjo Gabrijelčič pri delu vodi želja po ustvarjanju brezčasnih izdelkov, ki premorejo veliko mero elegance in naravnega duha gline.

Glina je material, ki ustvarjalnim dušam nudi neskončno priložnosti za izražanje kreativnih idej. Ta naravni material, s katerim se je mogoče igrivo poigravati, je za svoje sredstvo izražanja izbrala tudi Tanja Gabrijelčič, vsestransko nadarjena oblikovalka, ki prisega na nevsiljivo in preprosto formo izdelkov. Že tekom študija anglistike na Filozofski fakulteti ji je postalo jasno, da ni na pravem mestu. Ustvarjalna duša, ki jo je že od nekdaj privlačila umetnost, se je zatorej lotila pridobivanja likovnega znanja v solo različici. Poiskala je nekaj zanimivih učiteljev in delavnic, od koder je lahko črpala znanje za svoje ustvarjanje, a kot pravi, proces učenja še zdaleč ni zaključen, saj vsak dan lahko izveš kaj novega.

»Že od nekdaj me je zanimalo oblikovanje in ustvarjanje vseh vrst, tako sem se spoznavala z raznimi materiali in načini izražanja, potem pa sčasoma odkrila glino, ki mi (trenutno) najbolj leži. Material je prijazen, naraven, fino je delati z njim, ker se lahko poigravaš, ga dodajaš ali odvzemaš. Ne zameri ti napake, oziroma so te lahko še dobrodošle. Poleg tega je zanimivo, da bi ga lahko človek izkopal skorajda na vrtu,« z navdušenjem pove Tanja, ki skuša to prvinskost gline ohraniti tudi pri procesu oblikovanja izdelkov: »Ta naraven občutek poskušam obdržati tudi s tem, da razen funkcionalnih premetov, ne glaziram kaj dosti.«

Pri ustvarjanju se opira na raziskovalni pristop, kar je mogoče prepoznati v inovativni obliki izdelkov New Objects. Njena vizija je ustvarjanje nevsiljivih form, ki imajo mnogo pomenov, so enostavne, a obenem elegantne in brezčasne. Pogosto se ustvarjanja loti povsem spontano, pri čemer se rada pošali, da se pojavi vizija. Včasih pa se pokaže jasna težnja po oblikovanju predmeta, ki bi njej ali komu drugemu v tistem trenutku dobro služil. Pri ustvarjanju jo navdihujejo vse veje umetnosti, v velik navdih so ji tudi narava in materiali, s svojimi lastnostmi.

»New Objects so sodobno oblikovani predmeti, ki niso povsem orientirani na funkcijo. Ker so izdelani na roko iz naravnih materialov, dajejo organski občutek. Keramika predstavlja neko popolnost v nepopolnosti, zaradi česar, se mi zdi, postaja vedno bolj priljubljena,« pojasni ustvarjalka, ki se ne brani povezovanja z drugimi oblikovalci, umetniki in arhitekti, saj ji prav to predstavlja velik ustvarjalski izziv.

Plod uspešnega sodelovanja je serija svetil ‘candlelight’, ki je nastala v povezovanju z birojem Arhitektura. Svetila odlikuje nevsiljiv in umirjen dizajn, ki se dobro dopolnjuje z vsemi vrstami interjerjev. Vsaka luč pa je izdelana ročno in je zatorej unikat. Prav ročno delo, brezčasen dizajn in lepota gline pa so karakteristike, ki jih cenijo tudi lastniki izdelkov New Objects.

»Lastniki izdelkov New Objects so večinoma ljudje, ki imajo radi lepe, preproste stvari in cenijo neko izvirnost, unikatnost. In ki jim dosti pomeni to, da podpirajo človeka, ki stoji za neko stvarjo, za razliko od hitre industrijske ponudbe kratkega roka trajanja. Super je videti, da se je tudi pri nas prijela ta filozofija,« zaključi Tanja.  

Več: www.newobjects.org