Kdo pravi, da kopalniške rešitve ne morejo nositi oznake 3 v 1: dizajnerske, estetske in še zelo funkcionalne za povrhu? Stranišče, ki ga predstavljamo tokrat, ima vse to in še več. Uporabno je za vse generacije, saj je nastavljivo po višini, tako ga lahko prilagodimo majhnim otrokom, ki se šele navajajo na samostojno opravljanje potreb, kot tudi starejšim in gibalno oviranim osebam, ki po kopalnici manevrirajo z vozičkom. VarioTronic je vrhunec sanitarnega oblikovanja – poda se v moderne kopalnice in izpolnjuje najzahtevnejše okuse. Splakovanje ima seveda urejeno po želji – ročno ali elektronsko. Predvsem pa varčuje tudi z vodo!

Ko si človek ureja prvo lastno kopalnico, je običajno na začetku aktivnega življenja, zdrav in z mislimi v sedanjosti. Pri izbiri stranišča običajno ne komplicira, sploh pa ne razmišlja o njegovi uporabnosti na dolgi rok. Tako v povprečnih kopalnicah prevladujejo predvsem klasične straniščne školjke, za katere pa uporabnik kmalu ugotovi, da jim nekaj manjka.

Opažanje pomanjkljivosti se začne že takrat, ko k hiši pridejo otroci. Seveda bi radi videli, da čim prej postanejo samostojni pri opravljanju potreb, pa jim nerodne straniščne školjke to onemogočajo. Kako prav bi takrat prišlo stranišče, ki je nekoliko nižje od standardov!

In ko se tekom let postaramo ali smo zaradi bolezni morda celo gibalno ovirani, nam nepraktično stranišče brez ročajev onemogoča samostojnost, želeli pa bi si tudi višjega, na katerega bi lažje sedali in z njega vstajali.

Prav s slednjim v mislih so pri podjetju Fluidmaster izdelali vrhunski straniščni sistem, ki je estetski na pogled, nastavljiv po višini in s tem prilagojen tudi starejšim osebam in osebam na invalidskih vozičkih. Poleg tega pa še ergonomski, kar pomeni, da spodbuja ustrezno gibanje črevesja.

Predstenska montaža

Širina elementa ne presega 42 cm. Tako je premik iz invalidskega vozička na straniščno školjko enostavnejši. Položaj sedenja in dviga je tudi izjemno udoben (18 cm višji od standardnih stranišč) in prilagodljiv posebnim zahtevam uporabnika.

VarioTronic je predstenski sistem, ki je električno nastavljiv po višini. S pomočjo daljinskega upravljalnika je mogoče višino straniščne školjke preprosto nastaviti v razponu 20 cm, pri čemer najmanjša višina straniščne školjke znaša 38, največja pa 58 cm. Tako stranici sistema kot montažni sklop so izdelani iz nerjavnega jekla. Sprednji del elementa je na voljo v izvedbi iz HPL kompaktnega belega laminata ali črnega varnostnega stekla, zložljivi oporni nosilci pa so ravno tako na voljo v črni in beli izvedbi.

Moderne aktivirne tipke

Sistem prenese do 400 kg obremenitve ter omogoča dviganje oseb s težo do 180 kg, njegova prednost je tudi možnost izbire aktivirne tipke. Ta je lahko mehanska, pnevmatska ali elektronska, v vsakem primeru pa je estetsko oblikovana in zato v okras vsaki kopalnici in toaletnim prostorom.

Udobno in higiensko izplakovanje je mogoče s pomočjo sodobne elektronike; že ko se približamo straniščni školjki, se aktivirna tipka vklopi, prižgeta se dve kontrolni lučki. Samodejno izplakovanje se sproži po preprostem zamahu roke pred tipko, za spreminjanje nastavitev aktivirne tipke pa nam je na voljo posebna aplikacija za mobilni telefon ali tablico. Samodejno izplakovanje je mogoče preprosto vklopiti ali izklopiti ter tako še dodatno izboljšati udobje v kopalnici.

Vgradnja

Kako je z vgradnjo takšnega straniščnega sistema? Ali zahteva kakšne posebne predpriprave? Pred namestitvijo sistema je potrebno urediti dotok vode in kanalizacijo, namestiti električni priključek ter popolnoma dokončati steno in tla. Najprej se priključi osnovni element, ki ga sestavljajo okvir, rezervoar in elektromotor, zatem sledi še končna obdelava.

Stranišče, ki ga človek lahko uporablja desetletja, in to brez pomoči in odvisnosti od drugih, je lahko zmontirano v enem dnevu, na dolgi rok pa v ponos prav vsaki kopalnici.

Več: Fluidmaster

Fotografije: Fluidmaster