Tudi Brigita, katere spretne roke stojijo za znamko NN natura, je dokaz, da obdelava lesa in izdelava lesenih izdelkov še zdaleč nista rezervirani le za moške. Ljubiteljska ustvarjalka unikatnih, manjših lesenih izdelkov namreč v svoji mali delavnici izdeluje lične servirne deske in senčnike.

Brigita, velika ljubiteljica narave in vsega, povezanega z lesom, je ena tistih, ki jo je les tako očaral, da se je namenila svojo ustvarjalnost pretvoriti v lične lesene izdelke. Njen poklic sicer ni povezan z lesom, po končanem študiju kemije pa jo je življenjska pot vodila na različna področja udejstvovanja. Ob rednem delavniku se v ustvarjanje potopi, ko ji dopušča čas.

»Les občudujem že iz otroških let. Rada sem zahajala v mizarske delavnice, kjer me je vedno premamil vonj po lesu, bodisi po žaganju, brušenju, oljenju itd. Na žalost v sorodstvu nisem imela nikogar, ki bi me uvedel v skrivnosti mizarjenja in ustvarjanja z lesom, zato sem samouk,« o svojih začetkih pove ustvarjalka.

Ob selitvi na svoje se je lotila iskanja izvirnih lesenih izdelkov, ki bi ji prišli prav pri okrasitvi doma. Ker je med ponudbo le težko našla izdelke, ki bi jo prepričali, se je odločila, da jih izdela kar sama. Uredila si je malo delavnico, nabrala nekaj osnovnega orodja in se lotila ljubiteljske izdelave različnih unikatnih izdelkov. Najprej zase, nato pa je z njimi ob različnih priložnostih obdarila še prijatelje in domače. Kot samoukinja je z vsakim izdelkom pridobila dragoceno znanje, marsikaj pa se je naučila tudi iz lastnih napak. Velikokrat je za pomoč prosila tudi različne mojstre, ki so ji s svojim znanjem in izkušnjami pokazali, kaj počne narobe in kako narediti izdelek še bolj kakovosten oziroma uporaben.

Pri oblikovanju svojih izdelkov pa daje poseben pomen tudi trajnosti:

»Ker spoštujem naravo, jo poskušam čim manj izkoriščati, zato recikliram. Prav zato za izdelavo izdelkov poiščem odpadni, zavržen les, ki mu potem vdahnem nov izgled, novo funkcijo, novo vrednost. Izpod mojih rok nastane izdelek, ki je unikaten, drugačen, poseben ‒ leseni izdelek, ki obdarovancu nariše nasmeh na ustnice. Izdelek, ki ne stoji nekje v kotu in se nanj nabira prah.«

Uporablja les, kakršnega najde v naravi, in mu z veliko spretnosti spremeni obliko, funkcijo. Oblikuje izdelke le iz enega samega kosa lesa. Njeni izdelki so izdelani na naravi prijazen način. Rada ustvarja ročno, zato se zaveda, da izdelki niso tovarniško popolni, a prav v tem je tudi čar. Vsak izdelek je unikat zase.

»Zavedam se, da osebe, ki spoštujejo naravo, za okrasitev svojega doma ali pa kot unikatno darilo vedno bolj iščejo naravne izdelke, povezane z lesom. Izdelke, ki ne obremenjujejo narave in se v njej razgradijo,« poudarja Brigita.

Večina njenih izdelkov je izdelana iz slovenskega oreha. Ta ji je prav posebej pri srcu, ker se les iz nezanimive blede barve ob premazu pretvori v bogato paleto barv. Med naborom njenih izdelkov lahko najdete tako servirne deske kot svečnike, prav oboje pa ji predstavlja svojevrsten izziv. Vsak izdelek po svoje. Svečniki so oblikovani za eno samo čajno svečko, navdihujejo pa jih različne oblike – od silhuet rož do živali. Svečnike lahko izdeluje v večjih količinah, med seboj pa se razlikujejo po rastru, letnicah, barvi lesa itd. Nekateri svečniki so namenjeni več svečkam, so unikatni in edinstveni. Vsak je po obliki drugačen, ker pri njihovi izdelavi reciklira les in iz njega poskuša pridobiti najboljše razlike.

»Obliko postrežne deske mi narekuje les. Sledim linijam lesa in včasih na koncu nastane nekaj popolnoma drugega, kot pa sem imela v mislih ‒ običajno še bolj zanimiva deska. Uporabljam les, takšen, kot ga je naredila narava – zakrivljen, z vsemi napakami v lesu, grčami, praskami, razpokami, ki pa včasih še bolj poudarijo lepoto deske. 
Moje prepričanje je, da hrane ne moreš postreči na deski, ki ne stoji stabilno, zato so nekatere deske narejene z nogicami, spet druge, kjer je les to dopuščal, so brez nogic in lepo stojijo na trdni površini,« razloži Brigita.

Ker jo pri ustvarjanju vodi les, ta narekuje tudi obliko njenih izdelkov. Prav zato ti niso izdelani po naročilu, temveč pusti, da jo vodi narava. Le tako lahko namreč izživi tisto, kar čuti. Ali kot najlepše zaključi kar sama:

»Ker v vsakem izdelku je tudi del mene, del mojega počutja v tistem trenutku, ko primem les v roko in začnem ustvarjati.«

Več >>> NN natura