Neposredno ob meji z manj prometno obremenjeno cesto je nastala popolonoma sodobna hiša, katere oblika je prilagojena omejenem prostoru.

Arhitektka Nika Učakar Golob iz projektantskega biroja Arhicenter si je na zanimivi parceli, nepravilne oblike, zamislila zelo zanimiv projekt. Nastala je enodružinska dvonadstropna hiša, ki odlično združuje ključne želje lastnikov, super ideje projektantke ter terenske danosti.

Kot ladja v pristanu

Hiša na prvi pogled spominja na veliko sodobno ladjo, stisnjeno med varno zavetje okoliških hiš. Obdaja jo temen vlaknocementni plašč, ki skupaj z lesom, steklom in belo kontaktno fasado soustvari odličen kontrast. Eternitova ravna kritina prehaja s strehe tudi na fasado in tako še bolj poudari eleganco, vpeto v majhen stisnjen prostor.

Ravna kritina iz maloformatnih ravnih strešnih plošč je primerna za pokrivanje prezračevanih streh najzahtevnejših arhitekturnih izvedb. Omogoča izvedbo loma strešine, prehoda na fasado ter izvedbo globeli, slemena, grebena in podobno. S svojo gladko površino, različnimi formati in sistemi pokrivanja ter načinom pritrjevanja s kljukicami ustvarja izredno eleganten videz streh.

Pri tem projektu sta se lastnika in arhitektka odločila za eno izmed najzanesljivejših izvedb: dvojno pokrivanje v formatu 600×400 mm, kjer je strešna površina po celi ploskvi pokrita dvakrat.

Tloris povezuje razkošno stopnišče

V pritličju je odprt, krožno zasnovan bivalni prostor. Osrednje stičišče predstavljajo enoramne stopnice, ki povezujejo pritličje s spalnim nadstropjem in utilitarno kletjo, z zunanje strani pa nas pozdravljata dva imenitna balkona ter pod enim od njiju zunanja jedilnica. Ta bivanje v sodobnem interjerju podaljša v prijetno izkoriščeno zunanjščino, ki je tudi po oblikovni zasnovi usklajena z arhitekturnimi prvinami zanimive stavbe.

Kljub omejitvam zemljišča je lastnikoma in atrhitektki uspelo ustvariti dom, v katerem se bo družina počutila odlično.

Arhitektura: Arhicenter, projektiranje in svetovanje d.o.o; Nika Učakar Golob

Streha in fasada: Ravna kritina VN 6510

Fotografije: Miran Kambič

***

Strešne in fasadne plošče iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.