Le malo je elementov, ki imajo večji vpliv na vizualni učinek doma, kot je stopniščna ograja. Stopnišče je brez nje kot mala črna obleka brez modnega dodatka. Videti je OK, a občutek imamo, da nekaj manjka. Ograja doprinese k estetiki in je zato v notranjem oblikovanju zelo pomembna.

Stopniščna ograja ponuja možnost, da smo pri njenem izboru zelo kreativni. Prostor personalizira, mu daje poudarek ali se preprosto subtilno zlije z okolico. Obstaja cela vrsta različnih ograj ter skoraj neskončno veliko stilov in materialov, ki se zanje uporabljajo.

Les, kovina ali steklo?
  • Les je bil od nekdaj popularen material za stopniščne ograje, vendar v modernejših izvedbah v ospredje bolj stopajo kovina, steklo in vrvi.
  • Od kovin prevladujejo jeklo, nerjaveče jeklo, železo in aluminij. Ti materiali so robustni, močni, hkrati pa ne zahtevajo veliko nege. Kovinske ograje so zato ekonomične, lahko se jih oblikuje v različne oblike in vzorce.
  • Ograje iz umetnih mas in vrvi so v modernem oblikovanju prav tako popularne. Narejene so iz trpežnih substanc, ki imajo dolgo življenjsko dobo, ne bledi jim barva, prav tako se ne luščijo. Zaradi enostavnega vzdrževanja imajo veliko privržencev.
  • Morda bi bila za vas boljša izbira steklo? Ne le da je steklena ograja zelo čistih linij, enostavna, omogoča tudi nemoten pogled in veliko svetlobe. Steklene ograje so priljubljene tako za zunanjo kot notranjo uporabo, jih je pa potrebno večkrat obrisati, saj se na njih radi poznajo prstni odtisi.
Premišljena izbira

Ko izbiramo moderno stopniščno ograjo, je pomembno, da razmislimo o sami arhitekturni zasnovi doma, obliki interjerja in svojem življenjskem slogu. Ograja naj bi dopolnjevala dekor in izboljšala arhitekturni slog doma. Na pogled bi morala biti prijetna in udobna za uporabo.

Kot umetniško delo

Preverimo torej barvno paleto, detajle in glavne poudarke svojega doma. Če imamo, na primer, bolj imenitno opremljenega v slogu galerije, z umetniškimi deli na steni, izberimo ograjo z enakimi vrlinami. Izdelajo naj nam jo po naročilu, da bo že sama po sebi umetniško, rokodelsko delo.

Varnost

Sicer pa se je treba zavedati tudi tega, kakšen je osnovni namen ograje: ne samo estetika, ampak varnost. Ograja naj bo dovolj visoka, brez velikih vmesnih niš, da bodo ob njej varni tudi otroci. To seveda ne pomeni, da moramo žrtvovati dizajn, prav nasprotno! Varne ograje so lahko lepe, pa naj bodo moderne, rustikalne ali klasične!

Fotografije: Pinterest