Pametna tehnologija na vsakem koraku vpliva na naše življenje in nam ga večinoma izboljšuje. Začelo se je s pametnimi telefoni na prelomu tisočletja, nadaljevalo s pametnimi mikrovalovnimi pečicami, televizorji, avtomobili, vhodnimi vrati in še bi lahko naštevali. Tako smo dobili tudi pametne klimatske naprave. Te razmišljajo namesto nas, hladijo dom glede na vremenske razmere in ponujajo še druge praktične funkcije. Ko spoznamo, kaj vse ponujajo, se običajna klimatska naprava kar naenkrat ne zdi več pameten nakup.

Pametna klimatska naprava je poenostavljeno rečeno tista, ki ima vgrajen sistem Wi-Fi, kar omogoča upravljanje na daljavo. Deluje lahko na  avtomatski vklop in izklop, ima samočistilno funkcijo, nam posreduje vremenske napovedi in podobno. Poglejmo glavne razloge, zakaj so postale pametne klimatske naprave tako popularne in zakaj so vse bolj v vzponu:

1. Preprosta uporaba

Pametna klimatska naprava omogoča uporabniku popoln nadzor. Tudi če smo na drugem koncu sveta, jo lahko upravljamo prek pametnega telefona, tablice ali računalnika. To je še posebej dobrodošlo, če imamo doma hišne ljubljenčke ali kar koli drugega, kar potrebuje nadzorovano temperaturo. Tako lahko kar iz službene pisarne zjutraj vzdržujemo temperaturo doma na udobnih 24 stopinj C, ko dan postaja bolj vroč, pa z nekaj kliki na telefonu znižamo temperaturo na denimo 22 stopinj C.

2. Več udobja

Avtomatizirano delovanje klimatske naprave prinaša udobje, ki je bilo pred izumom te tehnologije nepredstavljivo. Zaradi takšne avtomatike nam ni treba čez dan večkrat nastavljati temperatur in načinov delovanja, ampak to storimo le enkrat. Na primer od jutra do poldneva nastavimo eno temperaturo, ob naraščajoči vročini popoldne drugo nižjo, za čez noč pa jo spet dvignemo. Nekatere pametne klimatske naprave se tudi samodejno izklopijo, ko zapustimo dom, in se avtomatsko vklopijo, ko smo v bližini.

3. Varčevanje z energijo

Pametna klimatska naprava z inteligentnim načinom delovanja ohranja želeno temperaturo, ne da bi morala delovati s polno močjo; tako lahko prihrani tudi do 25 % energije.

4. Povezovanje v pametni dom

Pametne klimatske naprave je mogoče povezati z drugimi napravami pametnega doma, kot so Google Home, Amazon Alexa in podobni. To omogoča upravljanje klimatskih naprav z glasovnimi ukazi ali v povezavi z drugimi pametnimi napravami, s tem pa se še poveča udobje bivanja.

Pametne klimatske naprave so nepogrešljive v vsakem gospodinjstvu. Njihovi glavni prednosti sta udobna uporaba in varčnost pri porabi energije.

5. Opozorila za vzdrževanje

Kot vse druge naprave tudi klimatske potrebujejo redno vzdrževanje. S tem se izognemo morebitnim nepotrebnim stroškom, ki bi jih imeli, če bi predolgo odlašali z vzdrževalnimi deli.

Inteligentna klimatska naprava, ki skrbi tudi za čist zrak

Vrhunska klimatska naprava Mitsubishi Electric MSZ-AY je ena tistih, ki jih uvrščamo v razred pametnih naprav. V elegantni mat preobleki z izjemnimi funkcijami za učinkovito uporabo 24 ur na dan in s filtrirnim sistemom za čiščenje zraka je tiste vrste pomočnik, ki ga potrebuje vsak dom.

Notranja enota naprave Mitsubishi Electric MSZ-AY je opremljena z Wi-Fi vmesnikom za dostop do aplikacije MelCloud. Aplikacija omogoča fleksibilnejše upravljanje, saj do nastavitev delovanja naprave lahko dostopamo prek pametnih telefonov, tablic ali osebnih računalnikov. Glavne funkcije naprave, ki jih lahko upravljamo na daljavo, so vklop/izklop naprave, tedenska nastavitev časovnice, preverba porabe energije, vklop/izklop funkcije samočiščenja in prikazovanje vremenske napovedi na lokaciji, kjer je naprava vgrajena.

Seveda pa vgrajen Wi-Fi in daljinski nadzor nista edini prednosti. Klimatska naprava Mitsubishi Electric MSZ-AY ima še naslednje odlične funkcije in lastnosti:

  • PLASMA QUAD PLUS FILTRIRNI SISTEM: Plasma Quad PLUS filtrirni sistem za čiščenje zraka v notranjih enotah učinkovito odstrani večino vrst onesnaževalcev, kot so bakterije, virusi, alergeni in prah, ki jih je največ v zraku, ter preprečuje nastajanje plesni. Plasma Quad PLUS uničuje bakterije in viruse v notranjosti enote s pomočjo močnega, zavesi podobnega električnega polja.
  • V – BLOKING FILTER: V napravo se lahko vgradi t. i. V – bloking filter, to je antivirusni filter, ki do 99 % zavira vdor različnih škodljivih organizmov, kot so virusi, bakterije, plesni in alergeni. Dvo-slojni elektrostatični filter učinkovito zajame in odstrani mikro delce iz zraka v vaših prostorih.
  • FUNKCIJA SAMOČIŠČENJA: Ko se aktivira funkcija samočiščenja, se po vsaki zaključeni operaciji izvajanja hlajenja ali ogrevanja vklopi ventilator. Aktiviran ventilator osuši notranjo enoto naprave in s tem prepreči nastanek plesni in neprijetnih vonjav.
  • NESLIŠNO DELOVANJE IN FUNKCIJA NOČNEGA DELOVANJA: Naprava deluje tako tiho (18 dB), da pozabimo, da je vklopljena. S pomočjo daljinskega upravljalnika lahko aktiviramo funkcijo nočnega delovanja: lučka, ki signalizira, da je naprava vklopljena, se zatemni; naprava ob spremembah delovanja ne piska, hrup delovanja zunanje enote naprave pa se zniža za 3 dB.
  • NOTRANJI DVOJNI ZAŠČITNI PREMAZ: Notranji dvojni zaščitni premaz za akumuliranje prahu, madežev in maščobnih delcev poskrbi, da notranjost naprave, toplotni izmenjevalec, ventilator in prezračevalni kanal ostanejo čisti.

Uradni distributer klimatskih naprav Mitsubishi Electric MSZ-AY je podjetje REAM, ki letos obeležuje 30 let delovanja. So izkušeni strokovnjaki na področju hlajenja in ogrevanja, ki poskrbijo za kakovostno svetovanje, s svojo mrežo partnerjev pa odlično montažo in servis vseh klimatskih in drugih naprav, ki jih imajo v ponudbi. Najdete jih v poslovni coni Žeje pri Komendi, vse potrebne informacije pa tudi na spletni strani www.ream.si.

Sponzorirana vsebina