Ustvarjanje z lesom še zdaleč ni rezervirano le za pregovorno močnejši spol, daleč od tega. S svojo simfonijo se namreč odlično uglasi tudi z nežnejšim spolom. Odličen dokaz je Nena Potisk, sicer medicinska sestra in mama, ki v prostem času ustvarja prekrasne lesene izdelke pod znamko Nena's Wood Goods.

Nena sebe morda najprej opiše kot mamo čudovitemu sinu in partnerico, ki že 12 let opravlja poklic medicinske sestre v UKC Maribor. A ko mladenka, ki nadaljuje tudi dodiplomski študij, smer zdravstvena nega, odloži svojo službeno opravo, se prelevi v ustvarjalko z lesom, pod rokami katere nastajajo čudovite lesene stvaritve. To seveda ni naključje, ljubezen do lesa se ji namreč pretaka v krvi.

Prvič je v stik z lesom prišla že v otroštvu, saj se je z obdelavo in izdelavo izdelkov iz lesa včasih ukvarjal tudi njen oče. V prostem času je tako ustvarjal, tudi gradil z lesom, sama pa mu je ob tem velikokrat delala družbo. Nena je tako že v otroštvu začutila posebno povezanost z lesom, o tem pa pričajo tudi številni lepi spomini, vezani na ta naravni material:

»Zelo lep spomin, ki ga imam, je, ko je sestri naredil slovenski grb iz lesa, ali pa ko naju je z bratom peljal poleg v službo in sva se tam igrala s kockami lesa. Morda je to pripomoglo k mojemu videnju lesa kot meni ljubega materiala.«

Tako kot pri številnih drugih jo je k ustvarjanju prvih lesenih izdelkov spodbudilo opremljanje prvega stanovanja, pri čemer je kupila stare masivne kose in jih s pomočjo znanja s spleta obnovila. To je vzklilo iskrico njene velike ljubezni do obdelave lesa. Izdelala je nekaj lesenih dekorativnih kosov, v ustvarjanju katerih uživa še danes.

Prijatelj Andrej Štunf ji je v uporabo dovolil svojo delavnico, v kateri je izdelala nekaj lesenih ur, leseno smrekico in preizkusila figure Lichtenberg. Še bolj pa se je njena ljubezen do lesa okrepila, ko jo je tok življenja odnesel v Powercarving – način obdelave lesa z rezbarjenjem. Ob tej priložnosti je spoznala Petra Osterveršnika, s katerim sta postala dobra prijatelja, z njegovo pomočjo pa je pridobila številna znanja s tega področja. Ob tem je hvaležna tudi mojstrom, ki jih poimenuje kar »Moji rezbarji«, iz društva Kungoški detli, katerega članica je tudi sama.

Največkrat dela z orehom, ki ji je prav posebej pri srcu. Všeč so ji tudi platana, les sadnih dreves, javor, bukev … Vsak je izjemen na svoj način. Znanje je pridobivala tudi na lesarski šoli, na svoji poti pa je spoznala številne mojstre, ki so ji priskočili na pomoč z izkušnjami in znanjem:

»Eno leto sem obiskovala tudi študij oblikovanja materialov na krasni Lesarski šoli v Mariboru, vendar sem takrat študij iz osebnih razlogov prekinila, zaradi česar mi je še danes žal. Udeležila sem se tudi srečanj, kjer smo izdelovali iz lesa, kot so Detlfest, Jenamena in Karinta. Tudi tam sem spoznala krasne, tople ljudi iz vse Slovenije, z mnogo izkušenj in znanja.«

Rokovanje z lesom ji je v veliko veselje. Kot pojasni, ji je posebej všeč, ko se umakne v delavnico in si navije ljubo glasbo ter se prepusti ustvarjanju. Je dobra utež poklicu medicinske sestre, ki ga že 12 let opravlja na UKC Maribor.

»To me poživi. V službi sem venomer v stiku z ljudmi, tako da to je čas samo zame in moje misli. Vesela sem, ko nastane nekaj lepega, in še bolj, če je všeč tudi drugim, zato rada delim svoje stvaritve na družbenih omrežjih, tako je tudi nastala moja stran. Les je res čudovit material. Unikaten že v svoji osnovi, je del narave in ima izjemno toplino. Diha z nami,« opisuje les z izbranimi besedami.

Med njenimi izdelki so predvsem manjši dekorativni kosi, od skled do posodic in rezalnih dilc. Izdelava večjih kosov lesenega pohištva je ne mika, z izjemo morda miz. Nekaj manjših klubskih mizic je že izdelala, velikih še ne. Za kaj takega mora še malce dopolniti svojo delavnico. Novih izzivov se namreč ne brani. Izdelala je že luči iz čudovitega starega hrastovega tramu, v prihodnosti pa si želi narediti še več dekorativnih kosov za na steno ali polico – kot samostojni kos z uporabnim namenom ali samo za občudovanje.

Svoje znanje bi v prihodnosti rada še izpilila s pomočjo novih in starih poznanstev, prav tako pa so ji v pomoč informacije, dostopne na spletu:

»Želim si, da bi bile moje izkušnje tako bogate, da bi iz mojih rok nastale same čudovite stvari, da bi bila zadovoljna z vsakim izdelkom. Da bi vedno nastalo nekaj tako lepega, kot si zamislim, kar se včasih ne zgodi. To pa mi bo prineslo samo nadaljnje delo in izkušnje v tej smeri. Vse ob svojem času.«

Več >>> www.nenas-woodgoods.com