Ljubljansko stanovanje za gostoljubne lastnike

Na letošnjih Odprtih hišah Slovenije bo svoja vrata odprlo tudi racionalno zasnovano stanovanje mlade družine.

0

Odprt tloris, v katerem so poleg dnevne sobe umeščena še kuhinja, jedilnica ter večkrat še delovni kotiček, poskrbi, da je celotno družinsko bivanje zgoščeno v enem prostoru. Prednost takšne zasnove je gotovo bolj povezano in fluidno družinsko življenje, ki omogoča, da hkrati počnemo več stvari: nadzorujemo otroško igro med kuhanjem, gostimo prijatelje in skupaj z njimi pripravimo okusen obrok, delamo in počivamo. Ta prednost pa je v marsikaterem domu tudi slabost: kako združiti vse te funkcije v enotno in elegantno notranjo opremo? Kako združiti potrebe vseh družinskih članov in jih prevesti v enostavne pohištvene kose?

Aljaž Šterk je za mlado družino oblikoval dnevno sobo, ki vse funkcije dinamičnega sodobnega bivanja združi v dveh potezah vgradnih elementov. Tako lahko v prvem, 10-metrskem nizu najdemo garderobo, shrambo, zložljiv delovni kotiček ter niši za knjige in televizijo; v drugem, okoli vogala zavitem nizu pa kuhinjo in garderobno omaro. Oba niza sta zasnovana kot monolitna bela volumna, v katera so izdolbene funkcionalne niše, obložene z lesom. Posebna, skrita niša, se z enostavnim manevrom spremeni v udoben domač delovni kotiček.

Kot kontrast belim monolitom nastopita lahka jedilna miza z elegantno osvetlitvijo in udoben kavč, ki s sestavljivo, skoraj skulpturalno kavno mizico iz masivnega lesa ustvarja prijeten kotiček za sproščanje, druženje in igro.

Arhitekt pove: “Oblikovanje odraža modernost soseske in gostoljubnost lasntikov. Kombinacija bele barve in lesa je uporabljena z namenom ustvarjanja elegantnega, prostornega, a vseeno toplega ambienta.”

Stanovanje si lahko v sklopu festivala Odprte hiše Slovenije ogledate v nedeljo, 17. aprila. Več na povezavi.

Interier: Aljaž Šterk

Fotografije: Aljaž Šterk

Prejšnji članekZagugajte se v pomlad!
Naslednji članekZa vikend na obisk v najlepše slovenske hiše
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: