Na letošnjih Odprtih hišah Slovenije bo svoja vrata odprlo tudi racionalno zasnovano stanovanje mlade družine.

Odprt tloris, v katerem so poleg dnevne sobe umeščena še kuhinja, jedilnica ter večkrat še delovni kotiček, poskrbi, da je celotno družinsko bivanje zgoščeno v enem prostoru. Prednost takšne zasnove je gotovo bolj povezano in fluidno družinsko življenje, ki omogoča, da hkrati počnemo več stvari: nadzorujemo otroško igro med kuhanjem, gostimo prijatelje in skupaj z njimi pripravimo okusen obrok, delamo in počivamo. Ta prednost pa je v marsikaterem domu tudi slabost: kako združiti vse te funkcije v enotno in elegantno notranjo opremo? Kako združiti potrebe vseh družinskih članov in jih prevesti v enostavne pohištvene kose?

Aljaž Šterk je za mlado družino oblikoval dnevno sobo, ki vse funkcije dinamičnega sodobnega bivanja združi v dveh potezah vgradnih elementov. Tako lahko v prvem, 10-metrskem nizu najdemo garderobo, shrambo, zložljiv delovni kotiček ter niši za knjige in televizijo; v drugem, okoli vogala zavitem nizu pa kuhinjo in garderobno omaro. Oba niza sta zasnovana kot monolitna bela volumna, v katera so izdolbene funkcionalne niše, obložene z lesom. Posebna, skrita niša, se z enostavnim manevrom spremeni v udoben domač delovni kotiček.

Kot kontrast belim monolitom nastopita lahka jedilna miza z elegantno osvetlitvijo in udoben kavč, ki s sestavljivo, skoraj skulpturalno kavno mizico iz masivnega lesa ustvarja prijeten kotiček za sproščanje, druženje in igro.

Arhitekt pove: “Oblikovanje odraža modernost soseske in gostoljubnost lasntikov. Kombinacija bele barve in lesa je uporabljena z namenom ustvarjanja elegantnega, prostornega, a vseeno toplega ambienta.”

Stanovanje si lahko v sklopu festivala Odprte hiše Slovenije ogledate v nedeljo, 17. aprila. Več na povezavi.

Interier: Aljaž Šterk

Fotografije: Aljaž Šterk