Petra in Matic sta v osnovi iskala stanovanje z atrijem ali teraso, kar bi jima omogočilo stik z naravo in svežim zrakom. Na koncu sta se navdušila nad podstrešnim stanovanjem, ki sta ga izpilila še s pomočjo arhitekta. Skupaj so poskrbeli predvsem za eno ključno stvar – z dobro načrtovanimi strešnimi okni so namreč v elegantni dom vnesli obilico dnevne svetlobe, ki nudi bivalno izkušnjo na višji ravni.

Za mladi par je to prvo skupno domovanje. Prej sta oba živela v hišah, zato sta si želela doma s podobnim standardom, s teraso ali atrijem, le da bi bilo manjše.

»Ja, najprej sva iskala po vseh možnih portalih. In ker sem nekje zasledila oglas za to novogradnjo, sem nekega dne pač poslala Matica na ogled. In potem se je on tako navdušil, da se je za naslednji dan dogovoril, da prideva skupaj in vidva, ali je to res to,« začne pogovor z Ambienti Petra.

Ko sta skupaj prvič stopila v večstanovanjsko novogradnjo, je bila izdelana samo betonska plata in lesena streha. A v trenutku, ko sta videla razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, sta naredila kljukico in se je v njuni glavi že sestavljal dom, ki spretno izkorišča mansardno lego, piko na i pa mu je z notranjo opremo vdahnil tudi David More, ki sta ga najela za pomoč pri notranjem oblikovanju.

Želje, s katerimi se je moral spopasti, so bile čim več shranjevalnih površin, čim več prostora v dnevni sobi, kuhinji, jedilnici, pa da je prostor čim bolj svetel in odprt.

»Odločili smo se za zemeljske tone, predvsem naraven material – les oziroma tlak – je že bil v stanovanju, tako da smo v bistvu vključil še kamen. Dodali smo malo industrijskega stila z betonom, potem smo pa z barvami, kot sta siva, rjava in z vsemi temi kombinacijami prinesli domu toplino,« opisuje notranji in industrijski oblikovalec, ki se je dobro znašel tudi z umestitvijo shranjevalnih površin.

Posebno lep poudarek stanovanju dajo skrbno izbrana svetila.

Vgradne omare so v hodniku, spalnici in delovni sobi, medtem ko so v jedilnici pod poševnino v nišo vgradili stekleno vitrino in tako pridobili razstavni prostor za dragocene podedovane predmete in spominke s potovanj. V kopalniški omari pa je spretno skrita plinska peč.

Nad pisalno mizo visi uokvirjen in podpisan dres Luke Dončiča, ki ga lastnik tudi osebno pozna.

Najbolj markantni del stanovanja je po oblikovalčevem mnenju jedilna miza s stoli, ki so malce drugačni, posebni. Izstopa tudi kuhinja s svojim kamnom in lesom ter dnevni prostor z veliko sedežno garnituro.

Predvsem pa ne gre pozabiti še na velika strešna okna, ki spuščajo v prostor veliko svetlobe, zahvala za to pa gre dobremu načrtovanju strokovnjakov iz podjetja VELUX.

»Ja, res je. V mansardah oziroma podstrešnih stanovanjih glavnina svetlobe prihaja skozi strešna okna. V primerjavi s frčado predstavlja vgradnja strešnih oken bistveno manj posega v konstrukcijo ostrešja, pa tudi zaradi svoje poševne lege dodaja v prostor do 2-krat več svetlobe, kakor pa enako veliko okno v frčadi. Sama postavitev oken je pa seveda odvisna od namembnosti prostora ali pa želja posameznika. V prostoru, kjer se dalj časa zadržujemo, je seveda priporočljivo imeti več svetlobe,« meni arhitekt Domen Pogorevc iz podjetja VELUX Slovenija in dodaja, da je treba paziti tudi pri izbiri dimenzije strešnih oken.

»Da lahko izberemo pravilen model in dimenzijo, je potrebno vedeti, kakšna bo namembnost prostora, višino vgradnje, naklon strehe in pa seveda konec koncev tudi, kako bo pohištvo razporejeno. V tem konkretnem primeru so uporabljena kar velika strešna okna, to pa zaradi tega, ker so kolenčni zidovi na določenih delih zelo nizki in se na ta način pridobi veliko stojne višine.«

Kljub temu, da je večina pohištva v stanovanju postavljena pod strešna okna, to ni popolnoma nič moteče za uporabo oken, saj se ta odpirajo in zapirajo s pomočjo ročice, s svojo lego in kombinacijo več oken in le tankim nosilcem med njimi, pa ustvarjajo tudi lepo panoramsko veduto.

Petra in Matic sta želela brezčasen dizajn, ki bo moderen tudi čez 10 let, kar sta tudi dobila. In še mnogo več. Eden od bombončkov je na primer v kamen oblečen kuhinjski otok, mala stopnička, ki vodi na teraso, pa je oblečena v parket, da lahko služi tudi za posedanje. To bo prišlo zelo prav, ko bosta priredila vselitveno zabavo, ki je po šele komaj nekaj mesečnem bivanju v stanovanju še nista uspela organizirati.  

Notranje oblikovanje: David More, LIVE IN dizajn studio

Fotografije: Matic Marc