V priljubljenem smučarskem in pohodniškem središču Obereggen na Južnem Tirolskem, je nastal prav poseben turistični objekt, ki ga ni mogoče spregledati. 'Sodobna gorska koča' so projekt poimenovali v priznanem arhitekturnem studiu Peter Pichler Architecture, ki se v sodelovanju z arhitektom Pavolom Mikolajcakom podpisuje pod objekt.

V italijanskih Dolomitih naletimo na zanimivo sodobno kočo, v katero je previdno umeščena restavracija z barom. Njena površina meri 2.000 m2, nahaja pa se tik ob kabinski žičnici Oberholz na slikoviti smučarski lokaciji. Pritličje sestavljajo glavna restavracija z lounge prostorom, bar, vhodni del, kuhinja in shramba. Sanitarije in prostori za osebje so v kleti. Večkrat nagrajena gorska koča je rezultat natečaja, na katerem sta slavila arhitekturni biro Peter Pichler Architecture in Pavol Mikolajcak.

Previsni kraki se izraščajo iz pobočja, s tem pa so v arhitekti želeli ujeti simboliko padlega drevesa in njegovih mogočnih vej, ki se harmonično zlivajo s pokrajino. Vsaka izmed vej se razgleduje na enega izmed treh najpomembnejših okoliških vrhov, z zastekljeno fasado pri koncu pa gostom v notranjosti uokvirjajo te mogočne vršace. Dvokapne strukture so navdihnile okoliške koče, medtem ko je kompleksnost same arhitekture in interjerja plod sodobne interpretacije tradicionalne gorske koče. Zanimiva je tudi velika terasa, orientirana proti jugo-zahodu.

Ukrivljen in viden lesen strop dominira v interjerju ter se staplja z betonskimi ali z lesom oblečenimi stenami, ki nato razmejujejo posamične prostore in ustvarjajo določeno mero zasebnosti. S tem so arhitekti želeli prikazati sodobno interpretacijo tradicionalne tirolske »Stube« oziroma dnevnega prostora. Nagnjenost k tradiciji se odraža tudi v uporabi lesa, ki se kaže v vseh elementih in pohištvu. Interjer je oblikovan iz lesa smreke, pohištvo je izdelano iz lokalnega hrasta, na fasadi je viden macesen.

Fotografije: Oskar Dariz, Jens Rüßmann