Na dan zaljubljencev presenetite svojo boljšo polovico z nečim posebnim – podarite rožo, ki tako ali drugače skriva v sebi obliko srca.

Srčna roža

Srčna roža ali srčni kaktus (lat. Hoya Kerrii) je plezalna rastlina, ki izvira iz deževnih gozdov Tajske. Znana je po tem, da ima toge in trde liste v obliki srca ter tudi po dolgotrajnem poletnem cvetenju in značilnem vonju. Najbolje se počuti v svetlem prostoru brez neposrednega sonca, zalivati pa jo je treba zmerno, vendar dokaj pogosto.

Filodendron

Filodendron prihaja iz Južne in osrednje Amerike ter je priljubljena okrasna rastlina, ki je znana po svojih srčastih listih. Zraste lahko tudi do dveh metrov in več, zato sčasoma potrebuje veliko prostora. Najbolje se počuti na temperaturi med 18 in 24 stopinj C, v polsenčnem prostoru, zalivati pa ga je treba s prekuhano vodo sobne temperature (dvakrat tedensko, pozimi pa le enkrat). Ne prenaša ozračja plinskih peči, cigaretnega dima in prepiha.

Veriga src

Veriga srca je cvetoča polsukulentna rastlina iz Južne Afrike. Njeni debeli srebrnkasti listi so oblikovani kot majhni srčki na dolgih, naravnost navzdol visečih vejah, kar ustvarja učinek biserne zavese. Odporna je na sušo in enostavna za nego. Odlično bo uspevala na sončnem mestu, ki ni preveč žgoče.

Ciklama

Cvetovi ciklame sicer niso v obliki srca, so pa zato srčasti njeni globoko zeleni listi. Ciklamo dobite v vseh možnih barvah, značilnih za valentinovo (roza, rdeči, beli, vijolični), prodajajo jo celo v živilskih trgovinah. Vendar pa naj vas to ne zaveda, saj je dokaj delikatna za vzgajanje. Da lepo uspeva in raste, potrebuje kar nekaj pozornosti – tako, kot jo potrebuje vaša ljubezenska zveza, če želite, da bo trdna in srečna na dolgi rok. Flamingovec (lat. Anthurium)

Flamingovec

Srčasti cvetovi in srčasti listi – dvojna zmaga. Flamingovci prinesejo v prostor tropsko vzdušje in so na pogled zelo romantični. Potrebujejo svetel prostor z indirektno svetlobo in dobro prstno mešanico v loncu z drenažnimi luknjami. Ne marajo konstantno vlažne zemlje, zato jih zalivajte šele takrat, ko se prst posuši.

Alokazija

Da v alokaziji prepoznate srčasto obliko, morate imeti malo domišljije. Znanih je okoli 70 vrst alokazij, ki naravno rastejo v Aziji, Oceaniji in Južni Ameriki, ena najlepših pa je alokazija zebrina, in sicer zaradi vzorčastih stebel.  Zanimivo je, da so stebla alokazij užitna, vendar surova vsebujejo kristale oksalne kisline, ki lahko omrtviči jezik in požiralnik ter povzroči otekline. Tako hrano domačini uživajo le v skrajni sili, pri čemer stebla prekuhajo, vam pa seveda uživanje odsvetujemo. Raje jo imejte za okrasno rastlino, saj je enostavna za vzgajanje. Rada ima vlažno zemljo in zrak ter svetel prostor brez direktne svetlobe.

Alluaudia ascendens

Ena najlepših srčastih rastlin je hkrati tudi ena najredkejših, saj je endemit, torej raste le na omejenem geografskem območju. Žal je ne boste mogli podariti, lahko pa za valentinovo svojo ljubezen popeljete na Madagaskar, v kakšnega od botaničnih vrtov, kjer raste to čudovito drevo s srčastimi listi. V višino lahko doseže 15 m, njegovo lokalno ime pa je fantsiolotse.

Foto: Pinterest