Stojalo za zobotrebce je tisti kuhinjski pripomoček, ki je zelo uporaben, redko pa tudi estetski. Zato ga večinoma nočemo niti razkazovati na jedilni mizi in ga raje skrivamo kje v omari. A v resnici obstajajo tudi nadvse imenitni, moderni primerki teh držal. Takšni, da se bomo z njimi radi pobahali.

Svojim gostom včasih radi postrežemo jedi, ki so velike le za grižljaj in jih v usta nosimo z rokami ali zobotrebci. To pa pomeni, da moramo poleg pladnjev s hrano na mizo postaviti tudi držalo za te tanke lesene paličice. Plastična embalaža, v katero so običajno pakirani zobotrebci ob nakupu, dostikrat ni primerna za postrežbo, torej nam ne ostane drugega kot nakup stojala oziroma držala. Priporočamo, da je ta usklajen s servirnim priborom ob pogrinjku, vsekakor pa vsaj s solnico in poprnico.


Zobotrebec je paličica iz leskovega ali bukovega lesa, običajno dolga med 7 do 10 cm ter ima krožni ali koničasti profil.

V lesena držala se bolj podajo ročno izdelani zobotrebci (na primer iz Ribnice), manj pa tisti, ki so narejeni s stružnico.

Foto: Pinterest, Amazon, Fred Studio