Soda bikarbona je odgovor na vse gospodinjske tegobe.

Vsi vemo, da je skrivnost rahlega peciva in sladke paradižnikove omake tista nepogrešljiva žlička sode bikarbone. Pa veste, da jo lahko uporabljate tudi izven kuhinje? Skoraj ni kotička vašega doma, ki ne bi imel koristi od ščepca tega izjemnega praška. Kaj vse torej zmore vsemogočna soda?

1. Odstrani madeže iz plastičnih posod

V zvesti tupperware ste shranili ostanke paradižnikove juhe in zdi se, da se je paradižnik kar zažrl v plastiko. Za njegovo odstranjevanje potrebujete le gobico, na katero potresete ščepec sode. Zdrgnite, splahnite in obrišite: tupperware bo kot nov.

2. Razsmradi hladilnik
Ste v hladilniku predolgo pustili ribo, ali pa vam je v predalu za sadje nekaj zgnilo do nerazpoznavnosti? Skodelico sode postavite kar neposredno v hladilnik, kjer bo vase vpila vse neprijetne vonjave. Ni slabo, če imate skodelico s sodo kar ves čas v hladilniku – tako se produkti med seboj ne bodo navzemali vonjav.

3. Očisti sadje in zelenjavo
V trgovini kupljeni sveži produkti so po navadi polni pesticidov, zato je pomembno njihovo temeljito čiščenje. Če ne zaupate vodi, da bo ostranila debel in voskast sloj kemikalij, sveže produkte nežno umijte v raztopini vode in sode.

soda bikarbona

4. Očisti kuhinjske površine
Skoraj vsak madež v vaši kuhinji bo izginil, če mu namenimo nekaj časa z gobico in sodo. Z mešanico lahko očistimo pulte, površine iz nerjavečega jekla, mikrovalnovno pečico, štedilnik in kuhinjske pripomočke.

5. Očisti zamaščene posode
Če se vam je pri kuhi jed zasmodila, jo boste lažje odstranili, če detergentu dodate ščepec sode. Pustite, da deluje nekaj minut, nato pa posodo zdrgnite in obrišite.

6. Podaljša življenjsko dobo kuhinjskim gobicam
Gobice za pomivanje posode se – če jih ne očistimo in ožamemo po vsaki uporabi – kaj hitro navzamejo neprijetnih vonjav in v sebi razvijejo vonj po vlagi. Če jih namočimo v raztopino vode in sode, pa bomo njihovo življenjsko dobo nekoliko podaljšali.

soda bikarbona

7. Odstrani neprijetne vonjave iz pohištvenih kosov
Če se je vaš kavč navzel pasjih vonjav ali pa če se vzmetnica nikakor ne more otresti vonja po vlažnih poletnih nočeh, nanje potresite nekaj sode. Pustite, da na površini stoji približno četrt ure, nato pa jo posesajte.

8. Razsmradi pasja ležišča
Tudi Piki bo vesel, če bomo njegovo ležišče nekajkrat letno osvežili. Uporabimo tehniko, opisano zgoraj.

9. Vdahne starim igračam novo življenje
Na naraven način očistite plastične igrače, polne otroške umazanije tako, da jih obrišete z gobico, pomočeno v raztopnimo vode in sode.

10. Očisti otroške umetnije s sten
Ko se vaš otrok odloči postati umetnik in svojo umetnost predstaviti kar na vašem zidu, steno le nežno obiršite z vlažno gobico, potreseno s sodo.

11. Poda se v boj s plesnijo
S sodo bikarbono očistite kad, ploščice, umivalnik in kopalniško zaveso. Površine se bodo svetile kot nove.

12. Očisti plišaste igrače
Te nabiralce prahu boste najlažje očistili tako, da jih zvežete v veliko plastično vrečo, v katero ste prej stresli skodelico sode. Vrečo dobro pretresite, nato pa igrače posesajte. Soda bo namreč iz igrač potegnila še več prahu kot sam sesalec.

soda bikarbona

13. Vrne oblačilom barvo
Tako belo kot barvno perilo bo iz stroja prišlo povsem osveženo, če v stroj pred pranjem dodamo skodelico sode bikarbone. Skupaj z detergentom bo pomagala uravnati pH, da bo stroj do oblačil kar najbolj nežen – pranje pa karseda učinkovito.

14. Odmaši odtok
Zamašen odtok boste najlažje odmašili tako, da vanj stresete pol skodelice sode bikarbone, in nato vanj zlijete še ravno toliko alkoholnega kisa. Zaprite z vlažno krpo, ki bo v odtoku zadržala penečo se mešanico, po petih minutah pa odtok splahnite z vročo vodo.

15. Osveži čevlje
Osvežite smrdeče športne copate in delovno obutev tako, da vanje natresete nekaj sode bikarbone. Preden jih ponovno obujete, sodo – ki zdaj vsebuje vse neprijetne vonjave – le nežno izstresite.

16. Zatre smrad iz košev za smeti
Na dno koša za smeti potresite nekoliko sode, ki bo vsrkala neprijetne vonjave.

17. Očisti oljni madež v garaži
Se je iz avta pocedilo nekoliko olja in se zažrlo v betonski tlak? Na madež potresite nekoliko sode in zdrgnite z vlažno krtačo.

soda bikarbona

18. Očisti zapečeno rešetko žara
Po prijetni sezoni poletnih piknikov je vaš žar resnično potreben nekoliko ljubezni: na ščetko za čiščenje žara potresite nekaj sode bikarbone za sijoč rezultat.

19. Očisti umazano vrtno pohištvo
Pred zimo zdrgnite svoje vrtno pohištvo s sodo bikarbono in vodo. Še posebej bodo hvaležni plastični stoli in mize, v katere se je preko poletja zažrlo veliko prahu. Ko boste pospravljali blazine vrtnega pohištva v hišo, jih prej potresite s sodo bikarbono, da bodo spomladi iz kleti prišle dišeče in pripravljene na novo sezono.

20. Prepreči razvoj vonjav v omarah
Tako kot v hladilnik tudi v garderobne omare postavite odprto škatlo sode, ki bo zagotovila daljšo svežino vašim oblačilom, rjuham in zimskim plaščem.

21. Očisti pečico
Po dnu pečice potresite sodo bikarbono in jo navlažite z vodo. Zaprite in pustite stati vsaj 12 ur. Naslednji dan boste dno pečice z lahkoto obrisali.

22. Spolira jedilni pribor
Čeprav jedilni pribor skoraj dnevno operemo z detergentom in vodo, pa le-to sčasoma izgubi sijaj. Namažite ga s trdo pasto sode in vode (v razmerju 3 proti 1) in pustite stati 20 minut. Operite in občudujte odblesk v žlicah in nožih.

Fotografije: Pinterest