Vam pohištvo zasede toliko prostora, da se v stanovanju komaj obrnete? Predstavljamo vam nekaj genialnih idej industrijskih oblikovalcev, ki so zasnovali pohištvo, ki - ko je zloženo ali pospravljeno - zasede kar najmanj prostora.

Dnevna soba za enega ali več

Majhno stanovanje ne pomeni manj udobja. In ker en sam kavč še nikoli ni bil dovolj, je na tržišču veliko sestavljivih sedežnih garnitur, ki jih lahko v trenutku pospravite ali razstegnete – odvisno od števila vaših gostov.

Sploh potrebujete jedilno mizo?
Peg Furniture avtorjev Studia Gorm ponuja razstavljivo pohištvo, ki ga v grafično inštalacijo obesimo na steno, ko ga ne potrebujemo.

Preko tedna večinoma jeste zunaj, zvečer raje kot za jedilno mizo povečerjate na kavču, za vikend pa vas tako ali tako ni doma, saj vendar živite aktivno. Kaj torej storiti z jedilno mizo, na kateri se že več tednov nabira prah, nase pa vas opomne zgolj, ko se spotaknete ob enega izmed stolov?

Morda si raje omislite manjši zajtrkovalni kotiček in investirajte v veliko zložljivo mizo, za katero boste gostili družino in prijatelje (kot so to strili Triiije arhitekti v ljubljanskem stanovanju).

Postelja pod stropom
Elegantna rešitev za visoke prostore.

Japonci, navajeni minialnega bivanja, svoj futon vsako jutro zvijejo in pospravijo v omaro. S tem pridobijo približno dva kvadratna metra prostora na osebo, ki prideta še kako prav za izvajanje raznovrstnih dnevnih aktivnosti.

Vsakodnevno pospravljanje postelje sicer zahteva veliko discipline, zato nam oblikovalci vsakič znova postrežejo z vse preprostejšimi načini ‘skrivanja’ postelje – od spravitve v omaro pa do dvižnega sistema, s katerim posteljo – s posteljnino, odejami in vzglavniki vred – enostavno potisnemo pod strop.

Minimalni delovni kotiček
Vse v enem: minimalna, prenosna delovna postaja.

Delate od doma, a nimate prostora za celo pisarno? Obstaja več variant izvlečnih miz in klopi, ki lahko postanejo vaš delovni kotiček, ko ga potrebujete.

Večnamensko pohištvo

Še najboljša investicija pa bo večnamensko pohištvo: jedilna miza, ki se spremeni v kavč, preproga, ki postane pisarna ali pa kavč, ki je lahko tudi pograd. Možnosti je veliko, le poiskati jih moramo!

NextGEN Gallery

Edit
Delete

Fotografije: Pinterest