V bogato ozelenjenem ljubljanskem naselju smo obiskali prenovljeno atrijsko stanovanje. V njem se mlada družina danes počuti tako dobro, kot da bi živeli v svoji hiški na obrobju mesta.

Stanovanje iz konca 80. let je bilo pred prenovo opremljeno s pohištvom iz istega obdobja. V njem so živeli investitorjevi starši, zato je bil vsak kotiček dobro poznan in temu primerno so bile konkretno izoblikovane tudi želje, kakšno naj bi bilo novo bivalno okolje.

Želje je lastnik zaupal arhitektki Petri Plevnik, ki je poskrbela za naslednje glavne spremembe: najprej so stanovanje povečali, 90 kvadratnih metrov so na račun atrija spremenili na 110. Prostor so odprli, združili kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter vse skupaj povezali z zimskim vrtom in preostalim atrijem. Ker pa je stanovanje pritlično in ima manj naravne svetlobe, so to dopolnili z ambientalno razsvetljavo, zaradi katere zdaj stanovanje ob vstopu kar zažari in je videti še večje, kot je v resnici.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je IMG_5664-1-1024x768.jpg

»Moram reči, da je bila prenova kar velika. Kajti odprli smo vse z estrihom vred. Zamenjali smo kompletno vse inštalacije, vodovodne, elektro,« našteje arhitektka in doda, da se je ta generalna prenova vršila že pred šestimi leti, ko so praktično izdelali vse, razen ene sobice. Sledno, namenjeno dvema deklicama, pa so uredili šele nedavno in ponuja čisto drug svet. Je zelo ozka in da bi ta občutek izničili, so sobico optično razširili s polkrožno tapeto, tako kot druge prostore v stanovanju pa tudi to opremili s pohištvom po meri.

Stanovanje je prostorno, zaradi vgradnega pohištva je shranjevalnih površin dovolj, 50 kvadratnih metrov velik dnevni prostor ponuja tudi ogromno različnih kotičkov – od bralnega do ustvarjalnega – v katerih vsak član družine lahko najde nekaj zase. Ali pa se vsi skupaj srečajo na sedežni garnituri, ki je povezovalni člen in mogočno stoji v centru prostora.

Arhitektura: Petra Plevnik, IDEAS