Ste se že naveličali vaše stare in dotrajane kopalnice? Odlično, ker je napočil ravno pravi čas za spremembe. Najnovejši trendi v notranji arhitekturi prinašajo v kopalnico inovativne detajle, nove teksture in vzorce ter kršijo stara pravila, ki na prostor delujejo utesnjujoče. Preverite, s katerimi triki bo vaša kopalnica v trenutku zrasla.

Ne potrebujete toliko prostora, kot mislite

Velike kopalniške omarice z globokimi policami so pravzaprav zelo neizkoriščene in neučinkovite, saj se v njihovi globini stvari hitro založijo in pozabijo. Namesto tega se raje znebite viška kopalniških potrebščin ter v ožje in plitvejše omarice pospravite samo tisto, kar dejansko uporabljate. Takšna omarica vas bo tudi prisilila, da jo sproti in redno pospravljate in tako poskrbite za bolj urejen prostor.

Poskrbite za funkcionalnost

Ko boste iz kopalnice odstranili nepotrebne stvari, lahko velike kopalniške garniture zamenjate za ožje in manjše, dobljeni prostor pa naredite bolj funkcionalen. Odvisno od kvadrature kopalnice, lahko morda vanjo zdaj končno postavite sušilni stroj ali si uredite manjši utiliti za urejanje perila.

Poigravanje z različnimi materiali

Ploščice, armature in detajli so po navadi najdražji elementi v kopalnici. A kadar je prostor majhen, potrebujete tudi manj materialov, da ga imenitno opremite. Izberite kakovostno razsvetljavo, finejšo keramiko ali marmor ter se poigrajte z vzorci. Klasično straniščno školjko zamenjajte za visečo in si omislite kakovostnejše steklo za tuš kabino.

Steklena vrata in tuš brez kadi

Kad v majhni kopalnici? Raje ne. Odločite se za moderno tuš kabino s steklenimi stenami, saj boste tako prihranili veliko prostora. Steklo je morda dražja investicija od navadne kabine, a je njegova življenjska doba daljša, vizualno odpre prostor in kopalnici doda estetsko noto.

Teksture in vzorci

Mnogi menijo, da temne barve in izrazitejši vzorci niso dobra ideja za majhne prostore, vendar je ravno obratno. Vzorci in teksture dajo prostoru globino ter ustvarijo iluzijo večjega ambienta in živahnosti.

Vse na zid!

Od omaric do radiatorja – čim več stvari obesite na zidove kopalnice. S tem boste prostor naredili večji, kot je v resnici, pa še lažje bo čistiti tla.

Niše za odlaganje

Če je vaša kopalnica v procesu prenove, lahko v steno vgradite zidne niše, v katere lahko kasneje odlagate kozmetične potrebščine, ne da bi za to žrtvovali prostor.

Majhna kopalnica, velika zrcala

Trik, ki je vedno uporaben pri povečanju prostora, so ogledala. Postavite jih na velike površine, da bodo ustvarila čim večjo iluzijo prostornosti.

Več črnine

Popolnoma bela kopalnica deluje svetlejša in zračnejša, vendar tudi bolj hladna in neosebna. Če ji dodate malo črne, na primer v obliki črno-belih ploščic ali črnega stropa, boste kopalnico naredili bolj dinamično in toplo.

V galeriji poiščite še nekaj inovativnih tlorisov majhnih kopalnic:

Foto: Pinterest