Feng šuj je kitajska veda o urejanju prostora, stara dobra tri tisočletja. Temelji na prepričanju, da razporeditev elementov v prostoru vpliva na pretok življenjske energije (qi ali či). Feng šuj stremi k uravnavanju te energije tako, da ta pozitivno vpliva na naše zdravje, srečo in dobro počutje; hkrati pa lahko z njegovo implementacijo uravnavamo blaginjo in obilje, izboljšamo osebne odnose, povečamo produktivnost in si dvignemo življenjsko energijo.

Pa poglejmo, kako lahko z uporabo temeljnih načel feng šuja vašo dnevno sobo preobrazite v harmoničen prostor.

Zamenjajte barve: tako na stenah kot na pohištvu uporabite nevtralne tone, kot so bela ali skoraj bela, bež in siva, manjkati pa ne smejo niti naravni materiali z lesom na čelu. Ti toni ustvarijo umirjen in uravnotežen ambient.

Zaobljeni vogali: feng šuj vogale vidi kot ovire pri pretoku energije či. Ko boste menjali pohištvo, posezite po ovalnih in okroglih oblikah, stavite pa tudi na razgibane in različne teksture.

Foto: Pexels

Igrajte se s svetlobo: prostor naj bo obilno osvetljen, a naj svetloba ne bo premočna. Najbolje je, če s svetili imitirate vpadni kot naravne svetlobe skozi okna, vaše raznolike aktivnosti pa osvetlite z namenskimi svetili – v dnevni sobi vam bo bolj kot močna stropna osvetlitev prišla prav nežna in topla svetloba namiznih, stenskih in prostostoječih svetil.

Igrajte se z odseviogledala pomagajo, da se energija bolje pretaka – sploh v prostorih, v katerih se družimo z družino in prijatelji. Ogledalo namestite v bližino jedilne mize, na steno dnevne sobe; še najbolje pa bo, da ga postavite nasproti okna in tako poskrbite za uokvirjene odseve narave in odboj naravne svetlobe v prostor.

Red, red, redurejen dom je osnova za dobro počutje, zato poskrbimo, da se nam v dnevni sobi ne nabira šara. Če nič drugega, jo pospravite v zaprte omare in predale.

Kavč naj bo obrnjen proti vhodu v prostor: idealen scenarij za opremo dnevne sobe je tisti, v katerem ob vhodu v prostor zagledamo sprednjo stranico kavča. Če je to nemogoče zaradi oblike ali proporcev vaše dnevne sobe, postavite kavč pravokotno na vhod ali pa vhod ujemite z odsevom zrcala – tako boste imeli občutek večjega nadzora in varnosti.

Foto: Pexels

Stran s temnimi barvami: te po feng šuju vzbujajo negativna čustva – namesto močnih kontrastov se raje odločite za harmonično barvno paleto.

Odprite prostor: pomembno je, da ustvarimo občutek pretočnosti. Naj pohištvo ne ovira prehodov med prostori in znotraj prostora: kavč, kavne mizice, omare in dekoracija naj bodo ravno pravih dimenzij, da lahko med njimi prosto krožimo.

Zeleni dodatki: cvetoče ali zelene, velike ali majhne – sobne rastline v nas vzbujajo občutek zadovoljstva in izboljšajo našo učinkovitost.

Prijetne vonjave kot pika na i: ne omejimo se le na vidne zaznave – prijeten vonj (pa naj bo po sveže opranih zavesah, domačem potpuriju ali pa svežem cvetju) v prostor vedno vnese prijetne občutke.