Igra je vse prevečkrat podrejena učenju, so prepričani Skandinavci, zato s severa prihajajo glasne spodbude k prosti otroški igri, ki v družbi in otroštvu dandanes izgublja mesto. Prosta igra je po prepričanju skandinavskih pedagogov in staršev osnova za zdrav razvoj predšolskega otroka, s pomočjo katere se otrok povezuje s svetom in izraža svoja občutja ter razvija domišljijo. Temu primerno urejeni so tudi otroški prostori, ki spodbujajo ustvarjalnost in sproščeno igranje.

V sodobni družbi prosta igra izgublja svojo vrednost, v želji, da bi pospešili otrokov razvoj in mu zagotovili najboljše znanje, je igra podrejena učenju, vodenju. Vse prevečkrat izgubljamo občutek za potrebe majhnega otroka, s tem pa se izgublja tudi razumevanje in pomen proste igre. V Skandinavskih deželah so težnje k prosti in sproščeni igri otrok še vedno močno prisotne, saj se zavedajo, da tovrsten način igre pomaga k razvoju domišljije, uči socialnih veščin in dopušča svobodo odločanja, kar spodbuja izgradnjo pozitivne samopodobe.

My Little House. Foto: FLEXA

Kot poudarja Iben Dissing Sandahl, strokovnjakinja za vzgojo, učiteljica in avtorica zadnje uspešnice Igra po dansko, prosta igra postavi pomembne temelje za nadaljnji razvoj otroka. S pomočjo proste igre namreč otrok predeluje tudi vtise in doživljaje zunanjega okolja, zato je njen vpliv tudi terapevtski. »Igra je učenje, starši ne mislimo, kaj vse se otrok nauči skozi prosto igro,« poudarja danska avtorica v knjigi. Staršem polaga na srce, naj otroške igre ne prekinjajo, saj je bistvenega pomena za rast uravnoteženih in trdoživih otrok.

V knjigi je mogoča zaslediti tudi prizadevanja, da domovanja zavestno oblikujemo tako, da postanejo primerna za igro. Prostori v hiši naj bodo kar se da igrivi. Če le imate možnost, pa lahko igri namenite posebno sobo, kjer bodo otrokom na voljo blazine, lestev,.. in ostali pripomočki. Vanjo lahko umestite tudi kostume za šemljenje, za kar vam bodo otroci še kako hvaležni. Ta prostor naj bo namenjen izključno igri in domišljiji. V kolikor te prostorske zmožnosti nimate, bo kot nalašč tudi kotiček v dnevni sobi ali kuhinji, saj se otroci nadvse radi igrajo v naši bližini. To jim nudi občutek varnosti.

Igralni kotiček po zamislih Skandinavcev je tudi očem prijazen, prisegajo na umirjeno barvno shemo, prevladujejo nevtralne barve, zemeljski toni in topla barvna paleta. Veliko je elementov iz narave, spodbujajo uporabo pohištva iz naravnih materialov kot so les, juta,… kar se odraža tudi v izbiri udobnega pohištva po meri otrok. Igrače naj bodo na dosegu rok, zato ne postavljajte polic previsoko, temveč omare namestite pri tleh.

Prostor okrasite z otroku ljubimi motivi in predmeti. Nadvse igriva ideja so simpatični tipiji, ki nudijo dobro skrivališče in prostor, kamor se lahko otrok v želji po samoti ali ustvarjalnosti zateče. V sobo lahko dodate tudi kotiček za ustvarjanje, kjer naj bodo na voljo barvice, voščenke, papir,… Odlična ideja je tudi, da na steno pritrdite rolo ovojnega papirja, po kateri lahko otrok brez zadržkov kraca, ko pa je papir porisan, ga enostavno odrežete in odvijete rolo za novo risalno površino.