Zastarela kopalnica je lahko škodljiva za okolje in zdravje. Stare straniščne školjke in pipe porabljajo ogromne količine vode, večina gradbenih materialov v takšnih kopalnicah ni trajnostnih in stare peči za segrevanje sanitarne vode porabijo več energije, kot bi bilo treba. Zadnja leta so spremembe v napredku kopalniških materialov res ogromne, na voljo je veliko eko rešitev, tako v napeljavah, pripomočkih kot pohištvu. Če je napočil čas, da vaša kopalnica doživi prenovo, izkoristite priložnost in jo naredite bolj »zeleno«.

Reciklirane ploščice

V večini kopalnic so takšne ali drugačne ploščice. Izberite takšne, ki so iz okolju prijaznih materialov in estetsko ravno tako na visokem nivoju. Na voljo so vam ploščice iz bambusa, plute, ekološkega betona, pa tudi iz recikliranega lesa in rastlinskih vlaken.

Pohištvo in sanitarna oprema

Večina tradicionalnega kopalniškega pohištva je iz vezanega lesa, ivernih plošč, stisnjenega lesa ali mediapan plošč. Vendar lepilo, ki se uporablja za izdelavo takšnega pohištva, vsebuje škodljive formaldehide. Obstajajo pa tudi ekološke linije kopalniškega pohištva, narejenega iz masivnega lesa ali recikliranih materialov. Pomislite samo na omarice iz bambusa ter površine in umivalnike iz stekla.

Jeklena kad

Pozabite na akril in druge umetne mase, raje si omislite kad iz jekla. Nekatere imajo tudi 30-letno garancijo in namesto da po koncu svoje življenjske dobe končajo na odlagališču, jih je možno popolnoma reciklirati.

Varčne prhe, stranišča in pipe

Nobeno presenečenje ni, da vsakič, ko potegnete vodo na stranišču ali odprete pipo, v nič odteče precej vode. Z varčnimi pipami in tuši, ki imajo vgrajene zračne šobe, ter školjkami z dvojim izplakovanjem, se količina porabljene vode lahko precej zmanjša. Še nekaj let nazaj smo pri splakovanju stranišča porabili več kot 11 litrov vode, sodobna stranišča pa jo zahvaljujoč novim tehnologijam porabijo manj kot 3 litre.

Energetsko učinkoviti grelniki vode

Podatki kažejo, da skoraj 1/5 domače energije porabite za segrevanje vode. Zato naj energetsko učinkovita prenova kopalnice vključuje manj potrošne peči. Toplotne črpalke, ki segrevajo z odvzemanjem temperature iz zraka, so odlična izbira, enako tudi solarni grelci. Oboje vam bo stroške ogrevanja vode vsaj prepolovilo.

Naoljena preproga iz tika

Tekstilne preproge v kopalnicah privlačijo plesen in umazanijo, zato raje izberite preprogo iz tika, ki je odporen na škodljive bakterije, istočasno pa v kopalnico prinese moderen videz. Naoljen tikov les je nedrseč, naravno topel in enostaven za čiščenje.

Brisače iz organskega bombaža

Pri izdelavi klasičnih bombažnih brisač pogosto uporabljajo škodljive kemikalije. Ko obnavljate kopalnico, torej ne pozabite osvežiti tudi brisač. Veliko boljša izbira so tiste iz organskega bombaža, pri katerem ne uporabljajo pesticidov.

Bambusove zobne ščetke

Znebite se plastičnih zobnih ščetk in jih nadomestite z razgradljivimi bambusovimi. Teh je na voljo že veliko vrst, zato ne boste imeli pretiranih težav pri nakupu.

Prav tako lahko v trgovinah za dom poiščete druge kopalniške dodatke iz prijaznih materialov. Morda bodo sprva res nekoliko držaji od običajnih, zagotovo pa vam bodo na dolgi rok prihranili veliko denarja, saj so trajnejši in predvsem naravi prijaznejši.

Fotografije: Pinterest