Le redka stvar je tako sproščujoča, kot je večer na trasi ali verandi, ko med guganjem klepetate s svojimi najdražjimi in opazujete sončni zahod. A za guganje seveda potrebujete visečo mrežo, stol, klop ali kar celotno posteljo. Možnosti za zunanji viseči gugalnik je mnogo, za katerega se boste odločili, pa je odvisno od sloga, ki vam je pri srcu, globine denarnice, okusa in prostorskih možnosti, ki vam jih ponuja terasa, veranda ali kak drug zunanji kotiček.

Klasični leseni gugalniki

Preprosta gugalna klop, z vrvmi ali verigami pripeta na tram nad pokrito teraso, je prva stvar, na katero pomislite, ko je govora o guganju na svežem zraku. Običajno so takšni gugalniki tudi cenovno najugodnejši in se lepo podajo k večini domov.

Gugalnik z baldahinom

Nekateri gugalniki imajo tudi lastno ogrodje, ki jo zgoraj opremljeno še z baldahinom. Ta varuje pred dežjem ali soncem, zato ni nujno, da tak gugalnik stoji pod nadstreškom, lahko ga postavite tudi na prosto, na zelenico ali ob bazen.

Nihalna postelja

Pravi uživači, ki popoldneve radi preživljate zleknjeni v mehkem udobju in s knjigo v roki, si boste omilili gugalno posteljo. Ta omogoča, da se hkrati ziblje več oseb ali pa poleti celo prenočite na njej.

Stol
Priljubljeni so tudi vseh vrst kovinski gugalniki, bodisi iz robustnega železa ali peresno lahkega aluminija. Aluminijaste z lastnim ogrodjem je lažje premikati, kar je sila prikladno, če pridejo nepričakovani gosti.

Če se soočate s pomanjkanjem prostora, bi se pa na vsak način radi pozibavali, razmislite o visečem gugalnem stolu. Ta ne zavzame veliko prostora, lahko ga obesite tudi na drevo.

Eksotično in originalno

Poleg klasičnih gugalnikov je na voljo tudi kopica unikatnih, umetniško navdahnjenih. Kot je, denimo, ta iz lesene palete in z dodano bralno lučjo.

Pripravite se na sprostitev

Najsi bo staromoden lesen gugalnik ali kaj bolj eksotičnega, za vsak okus in finančno zmožnost se najde pravi viseči gugalnik. Je pa to zelo preprost način, s katerim lahko povečate kakovost življenja – le ne pozabite ga uporabljati in v zibanju tudi uživati!

Leseni viseči gugalniki so brezčasni. Trpežni lesovi, kot sta cedra in tik ali hrast in pinija, se na prostem obnesejo najbolje.
Gugalnik iz reciklirane plastike je trpežen in odporen na vse vremenske razmere. Ima dolgo življenjsko dobo in je lahko videti povsem tako kot les, čeprav je za izkušeno oko in na otip razlika očitna.

Fotografije: Pinterest