Skodlasta hišica, ki uokvirja veličastne poglede na okoliške Alpe

Počitniška hišica, ki je nastala pod taktirko arhitekturnega biroja Tara Architekten, deluje kot balvan sredi južno Tirolske pokrajine. Sodoben objekt privlačne oblike izstopa s svojo zunanjostjo, pravo presenečenje pa je tudi interjer, kjer se sodobno prepleta s slogom iz sredine minulega stoletja.

0

Objekt v občini Welschnofen, nedaleč od Bolzana, je zasnovan tako, da se z velikimi zastekljenimi površinami odpira proti severo-vzhodu in jugo-zahodu. Ostekljeno pročelje nudi razglede na dolino in okoliške hribe, na drugi strani pa zastekljena fasada omogoča prekrasno Alpsko panoramo. S tem, ko so arhitekti objekt odprli le na dve strani, so omogočili dovoljšno mero zasebnosti pred radovednimi pogledi sosedov, saj se objekt nahaja v strnjenem počitniškem naselju.

Počitniški objekt je zasnovan v dveh etažah, kletni in pritlični. Klet je vkopana v zemljo in se proti jugo-zahodu odpira z manjšo stekleno površino ter garažnimi vrati. Pritličje po drugi strani omogoča neoviran stik s terenom na zadnji strani, kjer je dnevni prostor, v želji po vzpostavitvi določene intime. Poleg dnevnega prostora sta v pritličju še dve spalnici, kopalnica in sanitarije. Kuhinjski in jedilni prostor je za nekaj stopnic dvignjen od dnevnega, s čimer so arhitekti želeli ustvariti nežno ločnico med dvema funkcionalno različnima prostoroma ter stavbo približati danemu terenu. Na pročelju so ustvarili veliki pokriti terasi, ena vodi iz dnevnega prostora, druga iz glavne spalnice.

Objekt na prvi pogled spominja na balvan, ki s slemeni nežno posnema okoliške gore. Fasada je oblikovana iz lesenih skodel, ki bodo sčasoma dobile bolj sivo patino. S tem se bodo še bolj približale tradicionalni arhitekturi območja, kjer je tovrstna prekrivna tehnika uporabljena že stoletja. Poleg skodel in stekla so fasado odeli tudi v horizontalne lesene površine, v katerih se odražata bližina lesa in karakter okoliških krajev.

Interjer je v kontrastu z dokaj surovo zunanjostjo, ki objekt varuje pred precej ekstremnimi vremenskimi pogoji. Oblikovanje notranjosti je podrejeno sofisticiranosti, izbira lesa je temnejša, uporabljene so prave mojstrske tehnike obdelave.

Prava paša za oči je velik kuhinjski pult, izdelan iz enega samega kamnitega bloka in dominira dnevnemu prostoru.

V ozadju je mogoče opaziti mojstrsko izvedeno leseno oblogo, ki ustvarja zanimiv vzorec interjerja. Posamezne tehnike spominjajo na sodobne interpretacije sloga s sredine minulega stoletja in po mnenju arhitektov ustvarjajo prostor, ki spodbuja domišljijo ter je kot nalašč za popolno sproščanje in polnjenje baterij. 


Fotografije: Davide Perbellini

Prejšnji članekNe mečite denarja skozi okno: prezračujte pametno in znižajte stroške
Naslednji članekPopolna streha za vašo hišo
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *