Ker se koledarska zima počasi bliža koncu, se spodobi, da si še zadnjič »napasemo« oči na čudovitih zunanjih savnah, ki ne le da služijo svojemu namenu, temveč tudi privabljajo zavidljive poglede. Savne so že od samega začetka družbeni prostor, služile so tako verskim obredom kot premagovanju bolezni ter seveda druženju. Ta komponenta je danes še močneje prisotna kot nekoč.

V zadnjih letih pa so savne postale tudi oblikovno dovršene, ne gre več le za enostavne oblike zunanjega in notranjega interjerja, temveč oblikovalci kar tekmujejo, kdo bo ustvaril večjo mojstrovino. Savne že od nekdaj predstavljajo močen kulturni temelj nekaterih, predvsem severnih, narodov, zato nič čudnega, da najbolj zanimive primerke najdemo prav v Skandinaviji. Finci se lahko pohvalijo z več kot tremi milijoni savnami, čeprav ima država nekaj več kot 5,5, milijonov prebivalcev.

Švedski umetniški duo se je podpisal pod tako imenovano Solarno jajce (Solar Egg), ki je gostovalo tako v švedskem Björklidenu, Stockholmu in Gälivaru, pa tudi v Parizu, Koebenhavnu in Minnesoti. Zunanjost jajčaste strukture je zgrajena iz 68 zlatih plošč, od katerih odsevata pokrajina in okolica. Notranjost odlikuje grelec v obliki človeškega srca.

Na Norveškem, natančneje v Telemark Canalu, se nahaja savna Soria Moria, ki jo je ustvaril arhitekturni biro Feste Landskap/Arkitektur. Arhitekt David Fjagensund, podpisan pod stvaritev, se je pri oblikovanju naslonil predvsem na čudovito pokrajino okoli objekta: »Silhueta savne je interpretacija strmega gorovja, ki obkroža jezero Bandak.« Lesna struktura je zgrajena po tradicionalnih lokalnih metodah, v fasado so vgrajene majhne zlate ploščice, ki so odraz lokalne folklore.

Ekipa študentov šole za arhitekturo in oblikovanje v Oslu je ustvarila v okolje integrirano strukturo v nekdanji ribiški vasici na otokih Lofoten. Sistem je sestavljen iz treh enot, ki v eksterierju ustvarjajo savno in številne zunanje pripadajoče dele kot sta vroča in hladna kopel ter terasa za piknike.

Tudi ameriška celina se lahko pohvali z nekaj čudovitimi savnami, predvsem v Kanadi najdemo številne mojstrovine. V kanadskem Ontariu se nahaja savna Grotto, ki se razteza vzdolž kamnite obale. Arhitekt Alex Josephson je objekt oblikoval na več kot tri milijarde starem predelu obale, zaradi česar je pred načrtovanjem potreboval 3D sliko kamna za izdelavo detajlov objekta. Prava posebnost pa se skriva znotraj objekta. »Interjer je navdahnila ideja o lesenih linijah, ki slikajo obliko utripajočega srca,« pove arhitekt.

Foto: Pinterest