Kopalnica je eden od najbolj izkoriščenih prostorov, zato je zelo pomembno, da je prilagojena potrebam vseh družinskih članov. Veliko kopalnic je manjših in zato je že sama izbira elementov in postavitev le-teh zahteven projekt.

Največja dilema pri prenovi majhne kopalnice, v kateri želimo ohraniti udobje in se izogniti občutku utesnjenosti, je odločitev, ali izbrati kopalno kad ali tuš kabino. Najbolje je seveda imeti oboje, a zaradi omejitev s prostorom, se moramo odločiti le za eno možnost. Izbira pa ni odvisna le od prostorskih možnosti, pač pa tudi od naših navad, potreb in želja.

Prednosti tuš kabine

Hiter način življenja nam ne dovoljuje, da bi ob večerih sproščeno uživali v kopeli. S tega vidika je tuš kabina boljša, predvsem pa bolj praktična izbira. Če nam bolj kot dolge kopeli prijata topel in hladen tuš, si v kopalnici postavimo tuš kabino, velikost in obliko pa prilagodimo željam in prostoru. Izbiramo lahko med polkrožnimi, krožnimi in kvadratnimi tuš kabinami. Dimenzije naj bodo čim večje, kolikor pač dopušča prostor. Standardne dimenzije so 80 x 80 cm in 90 x 90 cm, seveda pa so na voljo še druge, večje dimenzije, ki zagotavljajo bolj udobno prhanje.

Na dno lahko postavimo tuš kad iz akrila, litega marmorja ali kerrocka, lahko pa namesto kadi, tla prekrijemo s ploščicami. Takšno prho običajno z ene ali več strani zapremo s steno. Lahko je brez vrat in ločena zgolj s stekleno ali z zidano pregrado. Za manjše tuš kabine so potrebna vrata, ki so lahko krilna ali drsna, ter izdelana iz stekla, kaljenega stekla ali pleksi stekla. Ponekod so namesto steklene zaščite nameščene zavese.

Sodobna podometna armatura v tuš kabini doprinese k izčiščenemu videzu kopalnice, saj iz stene gleda le ročica za uravnavanje temperature in ročka tuša. Na vrh tuš kabine lahko namestimo dežno prho, ki nam bo pričarala občutek prijetnega poletnega dežja.

Tuš kabina zagotavlja manj udobja kot kopalna kad, saj moramo pri tuširanju stati. Vendar pa tuširanje traja krajši čas, zato porabimo manj vode in energije kot pri kopanju.

Tuš kabina zahteva več vzdrževanja, saj se v kotih in režah pogosto pojavi trdovratna plesen. Prav tako je zelo težko očistiti tesnila na vratih kabine, pa tudi na steklu in stenah se nabira vodni kamen, če sten po tuširanju ne obrišemo.

Tuš kabina je veliko bolj prijazna do starejših, invalidov ali gibalno oviranih oseb. Vstopanje v tuš kabino je zaradi nizkih robov veliko lažje. Če je tudi ta rob prevelika ovira, se lahko odločimo za naklonska tla v istem nivoju kot je ostala kopalnica. To so tako imenovane odprte (walk-in) prhe brez tuš kadi, pri katerih je talna površina v kopalnici enotna. Tla so prekrita s ploščicami, ki so lahko talno ogrevana, zaradi česar so prijetnejša, pa tudi hitreje se posušijo.

Pomembna prednost tuš kabine je tudi ta, da zasede manj prostora kot kopalna kad.

Prednosti kopalne kadi

Vsakdo, ki rad uživa v sproščujočih trenutkih v peneči kopeli, naj se v svoji kopalnici odloči za kad. Kopalna kad nudi večje udobje, saj je namenjena razvajanju in sproščanju. Kopalnico spremeni v domači spa, še posebej, kadar se odločimo za kad z masažnimi šobami. Seveda pa kopalna kad omogoča tudi prhanje, čeprav je le-to v njej manj udobno.

Kakšno kad bomo izbrali je odvisno tako od naših želja kot od velikosti prostora in možnosti umestitve vanj. V prostornejše kopalnice postavimo prostostoječo kad, večjo kotno kad ali celo masažno kad, v manjše kopalnice pa vgradno kad. Vgradna kad ima lahko oblogo, lahko pa jo obložimo s keramičnimi ploščicami. Če imamo na voljo dovolj prostora, lahko kopalno kad tudi širše obzidamo. Na ta način ustvarimo lepši videz kopalnice, pridobimo pa tudi dodatno površino za odlaganje in sedenje.

Prostostoječe kadi so ulite iz enega kosa in so cenovno precej dražje od običajnih, vgradnih kopalnih kadi. Prav tako zavzamejo več prostora, saj so odmaknjene od sten, a okoli nje zlahka pobrišemo tla.

Kopalne kadi imajo lahko tudi sedež in ta se odlično obnese v družinah z majhnimi otroki in starostniki, saj je umivanje sede veliko bolj varno. Zlasti najmlajšim prinese sproščeno igranje in čofotanje v kadi veliko veselja.

Ponudba kopalnih kadi je zelo bogata, tako da so na voljo v različnih oblikah, materialih in cenovnih razredih. Če želimo, da nam bo dolgo in dobro služila, izberimo kopalno kad iz litega železa ali emajlirano litoželezno kad, ki je lažja za vzdrževanje in čiščenje. Kopalne kadi, ki so narejene iz kompozitnih materialov, so na pogled videti bolj luksuzne, a so ti materiali manj trajni.

Tuš in kad v enem

Če se kljub vsemu ne moremo odločiti, ali bi v kopalnico namestili kad ali tuš, se je najmodreje odločiti za kopalno kad, ki je na enem delu zasteklimo kot tuš kabino. Tako dobimo kombinacijo kopalne kadi in tuša. Če prostor dopušča, se odločimo za kad, ki je na enem delu razširjena, saj bo tako tudi tuš kabina bolj prostorna.

Vir fotografij: Pinterest