Izbiranje sedežne garniture je podvig, navsezadnje gre za običajno največji kos pohištva v domu. Razmišljati morate o merah, okvirju, nogah, barvi, vrsti blazinjenja … toliko različnih možnosti, pa tako malo idej. Morda pa vas reši ravno tista, za katero se drznejo odločiti le redki: vzorčast kavč. Poglejmo, kako ga lahko umestite v prostor.

Enobarvna sedežna garnitura se na prvi pogled zdi nakup, s katerim ne morete zgrešiti, sploh če je nevpadljiva in nevtralnega odtenka. A tudi izstopajoč vzorčast kavč intenzivnih barv ima številne prednosti: v prostor prinese razgibanost, teksturo, unikatnost … In to ne glede na vrsto vzorca (karo, cvetlični, pike, črte, geometrične linije … ) ali prevladujočo barvo.

Stavite samo na vzorec, ki vam je zares všeč

Prvi nasvet, da bo postavitev takšnega kavča v prostor uspešna, pa je ta, da vam mora biti oblazinjenje oziroma vzorec zares všeč. Če ste denimo podedovali v vzorčasto tkanino oblečen kavč in vanj niste dobesedno zaljubljeni, potem ga raje peljite k tapetniku na zamenjavo blaga. Ne tvegajte z mislijo, da se boste »vsiljenega« vzorca prej ali slej navadili in vam bo prirasel k srcu, ker se v resnici to nikoli ne zgodi.

Naj vzorec narekuje barvno shemo ambienta

Vzorčast kavč običajno pomeni, da je med seboj kombiniranih več barv iz iste družine. Eno ali več teh barv lahko vzamete za osnovo pri opremi prostora okoli kavča. Dober primer je spodnja fotografija, kjer je modra barva iz vzorca narekovala izbiro stenskega opleska.  

Ponavljanje vzorca

Pri starejšem pohištvu bo ta nasvet težko upoštevati, če ravno kupujete vzorčasto sedežno garnituro, pa lahko naredite še korak dlje in isti vzorec ponovite še drugod v stanovanju. Na primer kot stensko dekoracijo ali senčnik pri talni svetilki. Če vzorec ni preveč vsiljiv, boste na ta način lepo zaokrožili opremo prostora, v nasprotnem primeru pa ponavljanje vzorca lahko preveč zasiči prostor in bo bolje vztrajati pri bolj umirjeni in nevtralni okolici.

Kombiniranje več vzorcev po načelu večje-manjše

Morda se vam zdi, da cvetličnega vzorca nikakor ne gre mešati s črtastim, a se motite. Različne vzorce lahko mešate med sabo, pri čemer pa gre upoštevati naslednje osnovno pravilo: najlepše se kombinirajo vzorci različnih velikosti. Torej če imate na sedežni garnituri velik cvetlični vzorec, izberite drobni črtni vzorec pri prevlekah za okrasne blazine, zavesah ali preprogah.

Živalski potisk vedno zažge

Leopardji in podobni živalski vzorci delujejo naravno in zato tudi bolj nevtralno. Se pa bolj podajo v klasične, elegantne prostore. Lepo se kombinirajo z vsemi zemeljskimi barvami in še posebej z usnjem. Če se le da, ob kavč z živalskim potiskom postavite en ali dva usnjena naslanjača.

Črno beli kavči z vzorci so lahko ultra dramatični in se zelo lepo podajo v azijski slog opreme. Združite lahko tudi na videz nezdružljivo: temnejšo cvetlično tapeto in vzorec toile, ki prikazuje ponavljajoče se kompleksne scene, običajno pastoralne.

Modra barva je odlična osnova za vzorce vseh vrst. Kombinirate jo lahko z belimi stenami, da dosežete svežino, ali z usnjenim počivalnikom, ki doda vizualno prizemljitev.

Zelena je organska in nevtralna. Posuta z vzorci se lepo poda v prostore, ki so sicer zelo minimalistični. Takšna zofa zato odigra dvojno vlogo: vnese barvo in v prostoru deluje kot umetniško delo.

Rjava je zelo primerna podlaga za velike geometrične vzorce. Postavite jo v velik osvetljen prostor, v katerem pravladujejo naravni materiali (beton, les, kamen) ali ob velika panoramska okna. Obsijan z obilico svetlobe, je takšen kavč najlepši.

Pikčasti potisk na živahni rdeči podlagi v dom prinese življenje. Prostor s takšnim kavčem deluje energičen, navdušujoč, pozitiven, razigran. Poleg tega se pike lepo kombinirajo z drugimi vzorci, še najbolj pa s črtami v najrazličnejših postavitvah.

Se ne morete odločiti za enobarvne vzorce? Potem je za vas kot nalašč mavrični kavč. Poda se v boemske opremljene domove, ambientu pa podari svežino, razigranost. Je dobra izbira tudi za sicer hladne, velike in odprte prostore, za katere so značilni razkrit beton, velika okna, visoki stropi.

V galeriji poiščite še več primerov sedežnih garnitur z vzorci:

Fotografije: Pinterest