Samograditelja sta v gradnjo svoje hiše vložila nešteto ur truda. Ko je bila hiša že skoraj gotova, pa sta spoznala, da se bo vse njuno vloženo delo izgubilo v nedodelanem interierju. Po pomoč sta se obrnila na arhitektki Eriko Šinkovec in Sanjo Zvonković.

Investitorja sta na idilični parceli pri Dolenjskih Toplicah, na obrobju vasi s prostranimi pogledi proti reki Krki, zgradila montažno leseno hišo. Ko sta spoznala, da vendarle potrebujeta pomoč pri zasnovi notranje opreme, je bila gradnja že v končni fazi: inštalacije so bile napeljane, talne in stenske obloge položene, sanitarna keramika že zmonitrana. Zaradi ‘nepravilne’ zasnove hiše – v strogo pravokoten tloris se namreč pod kotom zareže kubus, ki obiskovalca vodi od vhoda do dnevnega prostora in nato dalje v naravo – je bila naloga arhitektk še težja: povezati sta namreč morali obstoječe stanje z željami naročnikov in vse to znotraj težavnega tlorisa.

Skandinavsko udobje

Naročnika sta želela hišo opremiti s funkcionalnim in estetskim pohištvom, ki bo omogočal njuni štiričlanski družini udobno bivanje. Arhitektki sta zato zasnovali številne pohištvene kose po meri, ki družini zagotavljajo obilico shranjevalnih površin. Njihova umirjena barvna paleta – bela, siva in naravni hrast – ustvarja zračno in svetlo vzdušje, ki se bo z vnosom dekorja in zelenja zlilo z življenjskim slogom prijetne in aktivne družine. Vgradne kose pohištva sta nato dopolnili z izbranimi prostostoječimi elementi v večno priljubljenem skandinavskem slogu.

V pritličju nam dobrodošlico zaželi prostorna predsoba. Iz nje nato vstopimo v razgiban interier bivalnega dela, ki se preko terase nadaljuje v čudovito krajino stare vasi. Po stopnicah se povzpnemo v nadstropje, kjer so kot vetrnica okoli osrednjega povezovalnega hodnika umeščeni intimni prostori družine.

Posebno domiselno sta opremljeni otroški sobi: številni igrivi detajli, kot so bralna klop pod oknom, ki služi tudi kot shranjevalni boks, velike magnetne in piši-briši table v obliki hišic ter zanimive tapete ustvarjajo prijeten ambient za dve odraščajoči deklici. V osrednjem hodniku, v niši pod lomljeno streho, je svoj prostor našel še po meri narejen delovni kotiček.

V tako kvalitetno opremljeni hiši je družina zdaj končno pripravljena na brezkrajno uživanje v sadovih svojega trdega dela.

Interier: Erika Šinkovec m.i.a. v sodelovanju s podjetjem ARHEIN, Sanja Zvonković s.p.

Fotografije: Marko Zvonkovič