Ob decembrskih praznikih se mize pogosto šibijo pod težo dobrot. Čeprav ne dvomimo, da bo vse, kar nastane v gospodinjinih loncih, še kako okusno, pa velja nekaj pozornosti posvetiti tudi pripravi mize. Že z nekaj preprostimi triki lahko poskrbite za velik učinek. Preverite!

Ni nujno, da za okrasitev praznične mize porabite celo premoženje. Prav tako ni nujno, da jo zapolnite z okrasjem, da komaj najdete kaj prostora za odlaganje posode s hrano. Pa tudi ne drži, da vam bo okrasitev vzela preveč nepotrebnega časa. Prav lepo pripravljena miza je tista, ki naredi prvi, nadvse pomemben vizualni vtis. Saj veste, ljudje najprej jemo z očmi. To pomeni, da bo ob estetsko urejenem omizju hrana gostom še bolj teknila. Preverite nekaj enostavnih trikov, s katerimi bo okrasitev letošnje praznične mize še bolj enostavna.

Izberite vam ljubo barvno kombinacijo

Za začetek izberite barvno shemo, ki vas bo vodila pri krašenju mize. Za začetek bodo dovolj že tri barve, od tega ena dominantna. Preverite okraske, ki so vam ostali od krašenja smrečice in se ravnajte po njih. Pobrskajte po kleti in podstrešju, kjer morda najdete okrasje, ki ga že dlje časa niste uporabljali, bo pa kot nalašč za okrasitev praznične mize.

Prt zamenjajte s tekačem in pogrinjki

Prisegate na prt? Zakaj ne bi te praznike izbrali nekoliko drugačno rešitev? Na sredino mize razprostrite namizni tekač, ki bo predstavljal mesto za odlaganje jedi in okrasja. Pri pripravi mize uporabite pogrinjke, ki bodo malce poživili celotno omizje in mu dodali nekaj teksture. Poleg tega boste imeli manj dela s čiščenjem mize. Na pogrinjke položite najprej velike krožnike za glavno jed, nato pa še manjše za predjed oziroma jušne krožnike.

Ozelenite vašo mizo

Na sredo mize postavite nekaj zelenja. Tega lahko razporedite vzdolž celotnega omizja ali pa se osredotočite na nekaj točk, kamor postavite vaze s svežim cvetjem. Za praznično mizo se pogosto uporabljajo vejice iglavcev, ki jih po želji okrasimo. Zelenje lahko pričarate tudi s šopki rožmarina, te lahko navežete okrog preprostih belih svečk. Prav sveče so tiste, na katere ob božični večerji ne gre pozabiti, saj poskrbijo za kanček čarobnosti in svečanosti v sobi.

https://www.pinterest.ch/pin/241716704988365389/

Za najboljši izgled izberite bel porcelan

Za dober set krožnikov se splača odšteti nekaj več. Izberite klasične bele, ki se odlično ujamejo z vsemi slogi in barvami. Tako lahko menjavate barve okrasja in prtov po mili volji, krožniki pa se vaši izbiri povsem prilegajo. Bela je tudi barva, na kateri se hrana najbolje prezentira. Prav zato nanjo prisegajo tudi kuharski mojstri. Seveda pa bo dobrodošel tudi družinski porcelan, ki se prenaša iz roda v rod. Zanimiv učinek lahko dosežete tudi s kombiniranjem različnih krožnikov in kozarcev.

Pozabite na papirnate prtičke

Tekstilni prtički so neprimerljivo bolj elegantni in svečani od papirnatih. Poleg tega so tudi okolju bolj prijazni, saj jih enostavno operete in uporabite spet naslednje leto. Prtičke zvežite z vrvico ali pa uporabite primerne obročke.

Prijazno povabilo za mizo

Želite, da bi se vaši gostje počutili kar najboljše? Vsak pogrinjek obogatite s tablico, na kateri bo ime gosta. Listek z imenom navežite na domači piškot ali vejico smrečja, da dosežete kar najboljši učinek.