Za najbolj tradicionalno znanilko prihajajočih praznikov velja novoletna jelka; vsekakor pa ni nujno da je praznični dekor skoncentriran le na njej. Okraševanja doma se lahko lotimo celostno ter čarobno vzdušje enakomerno porazdelimo po vseh prostorih.

December je tisti čas, ko se velika večina ljudi loti prazničnega okraševanja domov. Običajno v ta namen postavimo in okrasimo smrečico, morda na jedilni mizi zamenjamo prt ter pripravimo adventni venček. Zelo pogosto je tudi okraševanje vrtov in balkonov, ki pa v realnosti zaradi slabe izvedbe izpade neurejeno in zaradi močnih utripajočih luči celo nadležno. Z malce domišljije, natančnosti in ščepcem ročnih spretnosti se lahko okraševanja doma lotimo celostno; okrasimo tudi tiste manj pričakovane kotičke ter praznično atmosfero vnesemo v prav vse prostore doma.

Praznično vzdušje v jedilnici poudari zanimiv ročno izdelan lestenec iz vej in svetlobne verige. Vir: www.blog.decoratorsnotebook.co.uk

Pri dekoraciji doma vsekakor ni nujno, da je le-ta skoncentrirana v kot dnevne sobe. Svečan pridih v domu s svojo bogato teksturo in močnim vonjem najbolj poudari naravno smrečje, ki ga lahko razporedimo po vseh prostorih. Eden izmed elegantnih načinov aplikacije smrečja je dekoracija stopniščne ograje, na katero lahko s satenastimi trakovi privežemo zimzeleno girlando. Isti koncept dekoracije lahko apliciramo tudi na krašenje okenskih okvirjev, vrat, polic, kaminov in drugih horizontalnih arhitekturnih elementov

Naravno smrečje bo cel dom ovilo v vonj praznikov. Vir: www.monikahibbs.com

Po stari legendi se je pod belo omelo potrebno poljubiti, zato jo velja namestiti nad vrata. Tovrstna dekoracija je sicer majhen detajl, ki pa lahko na zabavi postane vir dogajanja ter poskrbi za temo pogovora med gosti. Bela omela je odlična ideja tudi za uporabnike, ki niso veliki ljubitelji kičastega novoletnega dekorja. Je namreč zelo minimalistična, se med sušenjem ne usuje ter bo lepa tudi januarja.

Velik učinek majhne dekoracije iz bele omele. Vir: www.femina.dk

Običajno se jedilno mizo za praznično pojedino posebno elegantno okrasi. Na plano pridejo posebni prti, kristalni kozarci in delikatni servisi; velikokrat pa je dekor skoncentriran na mizo samo. Rutino lahko razbijemo z okrasitvijo lestenca; kar bo pogled potegnilo k višku in brez dvoma navdušilo goste. Za dekor lahko uporabimo pravo oziroma umetno smrečje ali pa z lestenca razobesimo steklene okraske. Pri dekoraciji lestenca je potrebno paziti le, da se v izogib požaru gorljivi materiali neposredno ne dotikajo žarnic.

Starinski hladilnik v novo kuhinjo vnese zgodovinsko noto. Vir: Pinterest

Pri prazničnem okraševanju doma ne smemo pozabiti na prehodne prostore, kot je na primer hodnik. Zimsko svečanost lahko vanj vnesemo s pomočjo stropnih dekoracij iz papirja, ki so izredno preproste za izdelavo. Obliko okraskov prilagodimo slogu opreme in letošnjim trendom, dekor pa naj ne ovira gibanja po prostoru.

Nežne snežinke v ozkem hodniku. Vir: www.iheartorganizing.com

Spalnica ni prostor, ki bi se ga tradicionalno okraševalo; kar pa seveda ne pomeni da to ni dobrodošlo. Praznično vzdušje lahko poudarimo z izborom tematske posteljnine, ki jo dopolnimo z dekorativnimi blazinami in mehkimi pregrinjali, nočne omarice pa popestrimo s šopki smrečja in mističnim sojem sveč.

Praznično vzdušje v spalnici. Vir: www.lizmarieblog.com