Želite v svojem domu več udobja, varnosti in energetske učinkovitosti? Se vam ne ljubi vstati vsakič, ko je treba dvigniti roleto ali prižgati luč? Potem ste pravi kandidat za prehod na pametni dom. Spodaj naštevamo 10 prednosti, ki jih pametni dom prinese v vsakdanje življenje.

»V sistem pametnega doma, lahko povežemo skoraj vse elektronske naprave v hiši kot na primer sisteme za ogrevanje/hlajenje (talno gretje, radiatorje, konvektorje, klimatske naprave), vse vrste senčil, vsa svetila, električne vtičnice, vremensko postajo, prezračevanje, varnostne sisteme, domofonski sistem in več. Na ta način povezane naprave delujejo v medsebojni harmoniji in jih lahko upravljamo iz enega mesta hkrati, s čimer dosežemo večjo stopnjo udobja, varnosti, energetsko učinkovitost in omogočimo oddaljeno upravljanje oziroma dom digitaliziramo,« naštevajo pri podjetju Entia, kjer so v sistem EntiaLiving povezali že preko 1500 strank v Sloveniji in 13 državah sveta.

S pomočjo EntiaLiving konfiguratorja, lahko preko njihove spletne strani tudi vi hitro in enostavno pridobite informativni izračun, kolikšna bi bila investicija za prehod v pametni dom v vašem primeru, kajti prednosti za takšno odločitev so številne in mikavne:

1. Oddaljeno upravljanje pametnega doma z aplikacijo

Pametni dom vam omogoča, da upravljate svoj dom tudi takrat, ko niste doma. Z mobilno aplikacijo EntiaLiving imate možnost nadzora, upravljanja in avtomatizacije luči, senčil, ogrevanja/hlajenja, varnostnih sistemov in domofona.

2. Z uporabo preproste avtomatizacije doma zmanjšajte ročno upravljanje

Pri pametnem domu je maksimalni poudarek na enostavnosti uporabe. Namen je, da z vsemi povezani napravami upravljate enostavneje in učinkoviteje kot bi sicer. To pomeni, da klasični/ročni način še vedno ostane (možnost uporabe klasičnih stikal), na drugi strani pa vam sistem omogoča avtomatsko upravljanje preko scen oziroma ambientov (denimo z enim pritiskom spustite vsa senčila), preko urnikov, oddaljeno upravljanje preko pametnih telefonov in osebnega računalnika in celo tudi glasovno preko googlovih, amazonovih in applovih platform.

3. Varnost in zaščita

Poleg dogodkov, kot je vlom, se lahko sistem pametnega doma odzove na potencialne nevarnosti, kot so izliv vode ali požar. V kolikor EntiaLiving zazna nevarnost, se lahko sistem programira za pošiljanje mobilnega opozorila in se po potrebi oglasi alarm in drugo. To vsestransko zaščito pokriva široka paleta senzorjev.

4. Napreden in prilagodljiv nadzor osvetlitve

V vsaki stavbi je mogoče s sistemom EntiaLiving enostavno upravljati različne funkcije svetil z namenom, da izboljšate porabo električne energije in s tem postanete trajnostno naravnani, kot tudi zaradi komforta in dobrega počutja. Osnovna prednost je upravljanje svetil preko mobilne aplikacije za vsako luč posebej oziroma za vsak prostor posebej. V naslednjem koraku pa se odpirajo možnosti nastavljanja različnih barv in jakosti svetil. S sistemom EntiaLiving je mogoče enostavno prednastaviti različne časovne scenarije prižiganja in jakosti svetil.

5. Upravljanje temperature po posameznih delih nepremičnine

S sistemom EntiaLiving lahko pričakujete željeno temperaturo v kateri koli sobi ob željenem času. V kombinaciji z inteligentnim upravljanjem sistemov za ogrevanje in hlajenje ter motornimi žaluzijami dobite še večjo energetsko učinkovitost. Sistem ogrevanja in hlajenja se avtomatsko uravnava glede na prisotnost ljudi v prostoru, zunanje podnebne razmere, ciljno notranjo temperaturo, pa tudi glede na čas dneva.

Primer: ko na fasadi nameščeni senzor svetlobe zazna sonce in ni nikogar doma, se žaluzije poleti samodejno spustijo, pozimi pa samodejno dvignejo. Tako lahko pozimi omogočite dogrevanje in poleti preprečite pregrevanje svoje hiše, s tem pa poleg večjega udobja dosežete tudi varčnejše delovanje sistemov za ogrevanje in hlajenje prostorov.

6. Optimizacija porabe električne energije v skladu s SRI (Smart readiness indicator) standardom

Ne gre samo za prihranek pri stroških energije, kar je pomemben bonus, ampak tudi za maksimalno izkoriščanje proizvodnje energije. Vse komponente delujejo skupaj čim bolj učinkovito. Ko gre za senzorje, razsvetljavo, HVAC in drugo, imate ob sebi celoten sistem, ki zna delovati sam, hkrati pa porabiti čim manj energije.

S sistemom pametnega doma zadostimo vsem kriterijem SRI (ang. smart readiness indicator), ki na nivoju EU opredeljuje energetsko učinkovitost doma. Conska regulacija ogrevanja, avtomatsko upravljanje senčil v odvisnosti od jakosti sonca in delovanje prezračevanja v povezavi s stopnjo vlage, so le del funkcionalnosti, ki jih omogoča pametni dom.

7. Inteligenten nadzor dostopa

EntiaLiving ponuja široko paleto možnosti za nadzor dostopa v domovih in poslovnih stavbah. Domofoni omogočajo stalno povezljivost med mobilno aplikacijo in nepremičnino. S pomočjo inteligentnih domofonov lahko kjerkoli in kadarkoli preko mobilne aplikacije prejmete video klic, ko nekdo pozvoni pred vrati in mu po želji omogočite dostop do nepremičnine. Kode in posamezne pravice dostopa lahko preprosto določite v aplikaciji.

8. Udobje pametnega doma

Pametni dom je zelo udoben – ne samo, da lahko na daljavo nadzorujete njegove funkcije, lahko tudi avtomatizirate nekatera rutinska opravila, kot denimo upravljanje senčil, svetil, ogrevanja oziroma z enim pritiskom vplivate na več naprav hkrati.

9. Povežite vse pametne naprave v hiši ali stanovanju

Oddaljeno upravljanje preko pametnih telefonov in osebnega računalnika in celo tudi glasovno preko googlovih, amazonovih in applovih platform omogoča upravljanje ne le EntiaLiving sistema, temveč lahko z eno aplikacijo upravljate tudi ostale naprave, ki so del pametnega ekosistema (robotski sesalci, pametne pečice, kavomati…)

10. Dostopna finančna investicija za EntiaLiving pametni dom

Pred leti je segment pametnega doma veljal za luksuzni oziroma nadstandardni produkt. Z razširjenostjo ponudbe in vse večjim povpraševanjem s strani uporabnikov, ko je postal pametni dom praktično že standard, je pametni dom postal povsem dostopen in v primerjavi s celotno investicijo nakupa ali prenove ne predstavlja ključnega stroška. S pomočjo EntiaLiving konfiguratorja, lahko hitro in enostavno pridete do informativnega izračuna za vaš dom.

Fotografije: Entia, Pixabay

Sponzorirana vsebina