Danes ni prav nič nenavadno, če vidite hišo, urejeno po zadnjih trendih v arhitekturi, na vrtu pa lično oblikovan kokošnjak. Kokoši so postale priljubljene in predvsem koristne spremljevalke, ter znak, da cenite pristnost, domačnost in ste povezani z naravo. Poleg tega so sveža bio jajca in zbujanje ob zvoku kikirikanja nekaj neprecenljivega!

Kaj vse je torej treba upoštevati, preden k hiši pridejo kokoši? Kakšno hrano potrebujejo? In koliko prostora? Za vas smo zbrali nekaj najpomembnejših informacij.

Pravi prostor prave velikosti

Kokoši potrebujejo veliko gibanja. Čeprav sodijo med manjše živali, se namreč lahko le na dovolj veliki površini zdravo razvijajo. Po predpisih naj bi vsaka kokoš imela na voljo 10, še bolje pa 20 kvadratnih metrov.

Pri izbiri ustreznega prostora upoštevajte, da kokoši rade brskajo in kljuvajo po tleh. Če bo kokošnjak nepremičen, bo zelena trava kmalu vzela konec. Zato je boljša izbira mobilni kokošnjak, ki ga na mestu pustite nekaj tednov, nato pa premaknete, da se trava lahko regenerira. To pa seveda pomeni, da potrebujete večjo površino. Odveč je verjetno tudi poudariti, da kokoši ne bodo imele preveč posluha za vaše cvetlične gredice.

Vir: Pixabay/JACLOU-DL in www.chickensandyou.com

Katera vrsta kokoši je najbolj primerna za vrt?

Kokoš ni enaka kokoši. Nekatere sorte potrebujejo manj prostora, druge več. V Evropi jih poznamo 180 vrst, nekatere sodijo celo med ogrožene vrste. Za ljubiteljske kokošjerejce večina strokovnjakov priporoča tako imenovane hibridne kokoši, za katere je značilno, da so zelo mesnate, hkrati pa ležejo tudi dovolj jajc. Ko boste bolj izkušeni, se boste lahko preizkusili tudi v vzreji bolj eksotičnih sort, obstajajo celo takšne, ki nosijo zelena jajca.

Foto: Pixabay

Tudi brez petelina

So kokoši socialna bitja? Koliko jih potrebujete najmanj? Je vzreja mogoča tudi brez petelina? Strokovnjaki pravijo takole: če želite imeti kokoši, potrebujete najmanj dve, idealno je med štiri in šest. Pri tem je pomembno paziti, da so živali že od začetka skupaj, kajti nepazljivo dodajanje novih kokoši v jato lahko proži hude spore. Če že, se novo kokoš dodaja zvečer, tik preden gredo živali spat.  

Foto: Pexels

Nadalje lahko kokoši valijo jajca tudi brez petelina. Tega si omislite takrat, kadar želite sami vzrejati živali, saj brez petelina ni piščancev, ima pa tudi sicer petelin ugoden vpliv na kokoši (manj prepirov, kokoši se počutijo bolj zaščitene in varne). Edina slabost petelina je kikirikanje zgodaj zjutraj, kar vam je morda všeč, vašim sosedom pa malo manj. 

Kokošnjak je treba grobo očistiti enkrat mesečno, generalno čiščenje pa opraviti dvakrat letno. Foto: Unsplash

Kakšen je idealen kokošnjak?

Sam videz kokošnjaka bo še najmanj pomemben kokošim, seveda pa to ne velja tudi za vas, ki iščete estetske rešitve in radi vidite, da je tudi zunanjščina doma lepo urejena. Imenitne mobilne kokošnjake dobite za okoli 500 evrov, hišico lahko izdelate sami iz materialov, ki so vam na voljo v vseh trgovinah za domače mojstre, celo pri arhitektih se najdejo odlične rešitve. Kakšen kokošnjak je za svojo taščo oblikoval arhitekt Gašper Fabijan, lahko, denimo, preberete tule.

Kokoši lahko prezimijo na prostem, zelo pomembno pa je, da so na suhem. Če se le da, naj kokošnjak stoji v delni senci (sonce lahko vodi do pregrevanja) ter naj bo opremljen z avtomatsko loputo, saj jo boste v nasprotnem morali vsako jutro odpirati ročno. V kokošnjaku naj bodo še dozirnik za hrano in vodo, gnezda za valjenje jajc in letve, na katerih se kokoši zelo rade zadržujejo in spijo.

Kokošnjak, kot si ga je zamislil arhitekt Gašper Fabijan. Foto: Miran Kambič

Previdnost pred naravnimi sovražniki

Za konec še par besed o previdnosti, ki ni nikoli odveč. Da bodo vaše kokoši varne pred naravnimi sovražniki (lisicami in kunami), jih zaščitite z ograjo, lahko tudi z električnim pastirjem. Zoper lačne ujede pa pomaga imeti petelina, saj ta nenehno opazuje nebo in kokoši pravočasno posvari pred nevarnostjo.

Foto: Unsplash

Viri: www.omlet.de, www.chickensandyou.com