Ko se začne poletna vročina, tudi naša domišljija nima meja. Izmišljujemo si najrazličnejše načine za ohladitev doma, mnogo med njimi je takih, ki so povsem iz trte zviti. Ste denimo vedeli, da ventilator, hlajenje z mokro brisačo in polaganje zamrznjenih gel vrečk pod posteljnino ne daje nobenih dokazanih rezultatov? Prav nasprotno! Čeprav se nam za trenutek zazdi, da smo dosegli osvežitev, v resnici s takšnimi nestrokovnimi metodami naredimo le več škode. Ustvarjamo vlago, prepih in idealne pogoje za nastanek plesni. Poglejmo torej, katere so bolj pametne rešitve za ohladitev doma in katere so popolnoma neučinkovite.

Hlajenje z mokro brisačo – pozabite

Delate od doma, pa si boljše pogoje za računalnikom ustvarite kar z mokro brisačo okoli vratu? Že res, da vam to prinese osvežitev, a med sestanki na daljavo to ni najboljša rešitev, poleg tega pa kapljanje z brisače lahko poškodujevaše elektronske naprave. Ocena: pozabite!

Hladni gel v postelji – škodljivo

V razgreti mansardi je zvečer težko zaspati, telo se poti, oken pa ne želimo odpirati zaradi komarjev, sploh če nimamo nameščenih komarnikov. Mnogim na misel pade rešitev s hladilnim gelom ali vodnimi blazinami, ki jih polagamo pod posteljnino. Ampak hladna postelja lahko hitro postane prehladna in vodi celo v prehlad. Ocena: škodljivo!

Trik z ledom – neučinkovito

Skleda polna ledu, postavljena pred ventilator, da se ustvarja hladna meglica? Zanimiv poskus, ki pa ne deluje, sploh pa ne v večjem prostoru. Poleg tega se led topi in ga je treba stalno menjati, kar zahteva dodatno delo in čas. Zaradi taljenja ledu lahko nastane škoda na pohištvu ali talnih oblogah pod ventilatorjem, povečana je tudi nevarnost zdrsa. Ocena: neučinkovito!

Ustvarjanje hladne meglice z mrzlo vodo pod tušem – neprijazno do okolja

Ste med tistimi, ki so poskušali v mansardi osvežilno hladno meglico ustvariti tako, da so pod tušem odprli mrzlo vodo in jo pustili teči? Ideja se na prvi pogled zdi smiselna, ni pa najboljša. Previsoka vlaga lahko vodi do razvoja plesni v temnejših kotih kopalnice. Hkrati pa je takšen način porabe vode zelo neekonomičen. Ocena: neprijazno do okolja!

Obešanje mokrih rjuh med vrati – nespametno

Hmm, že res, da je to bolj zelena rešitev od prejšnje, saj zanjo ne potrebujete električne energije in ne trošite vode, a po drugi strani ustvarjate preveč vlage v zraku in s tem povečano tveganje za razvoj plesni. Preveč vlage pa lahko vodi tudi do škode na električnih napeljavah, predvsem pa ne ustvarja občutka prijetnega in udobnega bivanja. Ocena: nespametno!

Rešitve, ki dokazano delujejo

Izberite raje pametnejše načine za hlajenje vaše mansarde, ki jih je kar nekaj in so tudi veliko bolj učinkoviti. Ne glede na to, ali želite prostor zasenčiti, dekorirati, omiliti vstop sončne svetlobe ali ga popolno zatemniti – senčila in rolete VELUX vam ponujajo rešitev za vsak prostor. Na voljo je pestra ponudba notranjih in zunanjih senčil ter rolet, s katerimi boste dosegli želene učinke: zaščita prostora pred sončno toploto, popoln nadzor nad svetlobo in temperaturo prostora ter učinkovita zatemnitev.

Notranja senčila – za vsak okus

Z notranjimi senčili za strešna okna lahko vročini pokažete zobe. Izberete lahko zatemnitvena senčila, ki vam omogočajo dober spanec ponoči in podnevi ali pa prosojna senčila za nadzor nad svetlobo. Poleg tega vam kolekcija senčil Colour by You omogoča, da izbirate med tisočimi različnimi barvami notranjih senčil, ki bodo ustvarile popolno vzdušje ter so popolnoma preproste za namestitev in upravljanje – zgolj z dotikom vaših prstov. 

Za učinkovito zatemnitev in dobro klimo je idealno senčilo Siesta, ki je pogosta izbira za spalnice in otroške sobe, saj vas bo obvarovalo tudi pred prezgodnimi jutranjimi sončnimi žarki. Otroška kolekcija senčil Siesta ponuja široko izbiro vzorcev in barv, s katerimi lahko otroško sobo naredite zabavno in prijetno. Kolekcija vključuje tudi kombinacijo senčila Siesta + plise, ki ima dvojno funkcijo: nadzor nad količino svetlobe v prostoru ali zatemnitev prostora za nemoten spanec. 

Prosojno senčilo plise bo učinkovito poskrbelo za senčenje svetlobe ter zasebnost in je zato pogosta izbira za dnevne sobe. V prostor bo vstopala mehka in nežna svetloba, senčilo pa lahko poljubno nastavite na katerikoli višini okna. Tako boste učinkovito zmanjšali moč sonca v prostorih in ustvarili prijetno svetlobo za dnevne dejavnosti.

Notranja senčila so izdelana tako, da se popolnoma prilegajo strešnemu oknu, montaža pa je preprosta brez merjenja, obrezovanja ali rezanja. Preverite tudi praktične različice z električnim ali solarnim daljinskim upravljanjem. Ocena: za vsak okus!

Notranja senčila iz kolekcije Nature Collection zmanjšujejo količino vpadne svetlobe, zagotavljajo zasebnost in so narejene iz recikliranih materialov. Foto: VELUX

Zunanja senčila – nepogrešljivo

Notranja senčila lahko kombinirate tudi z zunanjimi senčili ali roletami, da ohranite vašo mansardo bolj varno, hladnejšo in še vedno ravno prav svetlo.

Zunanje rolete recimo prepuščajo do 93 % manj toplote v vaš dom. So praktične, učinkovite in sodobnega videza. Preprečujejo vdor poletnih sončnih žarkov in tako zagotavljajo visoko raven zaščite pred vročino. Izdelane so iz visoko trpežnega poliestrskega materiala, ki zagotavlja učinkovito zatemnitev, tako da lahko tudi mirno spite podnevi in ponoči.

Ali pa namesto rolet izberite zunanje mrežasto senčilo, ki sončne žarke ustavi, še preden pridejo do stekla in tako zaustavi sončno toploto tudi do 70 %. Senčilo je preprosto za namestitev, zaradi prosojne tkanine ne zastira pogleda skozi okno in tudi v najbolj vročih poletnih dneh pomaga, da prostor ostane opazno hladnejši. Ocena: nepogrešljivo!

Senzorji – popolno

Ker ste verjetno ves čas zaposleni s službenimi in družinskimi obveznostmi, poleg tega pa imate tudi polno glavo najrazličnejših misli in skrbi, lahko ohranjanje hladnega doma zaupate strokovnjakom. Opremite vaš dom s sistemom VELUX ACTIVE, ki s senzorji NETATMO samodejno nadzoruje notranjo klimo vašega doma (nadzoruje temperaturo, vlago in CO2). Napreden avtomatiziran sistem samodejno odpira/zapira senčila ter strešna okna in omogoča redno prezračevanje prostora. Samodejno skrbi tudi za zapiranje strešnih oken v primeru dežja, saj je povezan z lokalnimi vremenskimi napovedmi. Ocena: Popolno!

Naj mansarda postane vaš najljubši prostor v vašem domu tudi v najbolj vročih poletnih dneh! Z izbiro pametnih rešitev lahko preprečite pregrevanje in si zagotovite prijetno bivanje.

Izkoristite priložnost za nakup zunanje rolete SSS, saj od 4. julija 2023 velja nova, ugodnejša redna cena rolete! Kupite zdaj.

Sponzorirana vsebina