Mehkoba, eleganca, sofisticiranost. To so trije pojmi, s katerimi bi kar najlepše lahko opisali poetičen interjer hiše v okolici Ljubljane, v katerem si je dom uredila štiričlanska družina. Dom, ki se prilagaja njenim potrebam in ki raste skupaj z družino. Dom, po eni strani poln nežnosti in topline, po drugi strani pa zasnovan z mislijo na funkcionalnost.

Projekt ‘Diviana’, pod katerega se podpisuje arhitekturni studio idea:list, gradi na svetlobi, ki igri materialov, tekstur in odtenkov daje končno, oprijemljivo podobo. Interjer hiše, v katerem si je dom uredila štiričlanska družina, kar kipi od nevtralnih odtenkov, ki bi lahko na prvi pogled delovali dolgočasni, tu pa s pomočjo tekstur in mehkih oblik zaživijo skozi igro svetlobe in globin, ki jih ta ustvarja.

»K projektu smo pristopili z globoko vtisnjeno mislijo, da oblikujemo dom za družino, ki potrebuje dom, ki bo z njimi rasel, po drugi strani pa mora služiti vsem njihovim potrebam in se na njih prilagajati,« so zapisali avtorji projekta, ki so željo naročnikov po nežnem in svetlem interjerju realizirali v domu, v pravi pravcati družinski oazi miru.

V interjerju se prepletajo bež in nevtralni odtenki, volumni pohištva pa omogočajo veliko funkcionalnega shranjevanja. Po drugi strani praznine, zarezane v pohištvo, omogočajo, da sledi vsakdanjega življenja delujejo kar se da urejeno. Mehkobo oblikovanju dodajajo zaobljene oblike, ki se občasno pojavijo v subtilni in funkcionalni maniri, pridih elegance pa dodajajo poudarki v zlati kovini.

Nevtralni odtenki se v interjerju prepletajo z lesom in lamelastimi strukturami oziroma keramičnimi površinami, kar prostoru daje igrivost in globino. V kontrastu s svetlimi toni, ki prevladujejo v interjerju, je stopnišče, obarvano v temnejše odtenke sivine. S to spremembo v svetlobi in barvi so arhitekti želeli nakazati, da je prostor, v katerega vodi stopnišče, bolj intimne narave in pripada družini.

Spalnica staršev nadaljuje mehko estetiko celotne hiše, po drugi strani pa so otroške sobe oblikovane z mislijo na odraščanje in omogočajo manjše spremembe, odvisno od želja in idej otrok v prihodnosti. Na hodnik v zgornjem nadstropju so umestili tudi veliko ogledalo, ki se pojavi na barvni podlagi vrat in stene. To je zasnovano na način, da se lahko v zgornjem delu odpre, v odprtino pa se z manjšim posegom umesti tudi klimo, če bi v prihodnosti to potrebovali.

  • Avtorji: Urša Kres, m. i. a., Urban Pahor, m. i. a, Tina Begović, m. i. a,
  • Lokacija: Okolica Ljubljane
  • Površina: 170 m2
  • Leto načrtovanja: 2022
  • Leto izvedbe: 2024

Fotografije: Blaž Gutman