Pritlično stanovanje na Rimski ulici v Ljubljani. Majhen tloris, a velik volumen. Očarljiv obokan strop. Lastnik stanovanja je želel ta majhen biser za stalno oddati paru, a v majhni kvadraturi ni videl veliko možnosti za postavitev vsega pohištva, potrebnega za stalno bivanje dveh oseb. Po nasvet se je obrnil k izkušeni ekipi mladih arhitektov iz studia idea:list.

“Že ob našem prvem obisku je pritlično stanovanje v osrčju Ljubljane kazalo na določene težave – majhen, le 25 m2 velik tloris in eno samo okno sta narekovala potrebne spremembe v prostoru, da se je le-ta kar najbolje optimiziral,” povedo arhitekti. Da bi na 25 m2 namreč zagotovili kopalnico, popolnoma opremljeno kuhinjo, dnevni in jedilni kotiček, spalnico, pa še vse nujne shranjevalne površine, bi bilo v marsikateri situaciji misija nemogoče – visoki stropi pa so omogočili preprosto in elegantno rešitev.

Pred prenovo

“Da bi optimizirali tloris, smo odstranili predelno mavčno-kartonsko steno, ki je predhodno razmejevala prostor, premaknili smo potrebne instalacije, kopalnico pa ohranili na prvotnem mestu. Odstranitev stene je omogočila boljši izkoristek kuhinje, v katero smo lahko umestili tudi pomivalni stroj. Vrata v kopalnico smo premaknili in na ta način zagotovili še dodatni prostor za pralni stroj,” razporeditev v glavnem delu stanovanja razložijo arhitekti. V eni potezi so rešili tudi shranjevalni in spalni del: “Umestitev osrednjega shranjevalnega volumna ob vhodu nam omogoča shrambo takoj pri vstopu v stanovanje, prostorne omare pa se nizajo vzdolž jedilnice. Ta ista volumna, povezana v obliki črke L, služita kot podpora za malo spalno galerijo z zakonsko posteljo, ki smo jo umestili neposredno pod strop in na ta način povečali tloris bivalnega dela stanovanja.”

Do postelje pod stropom vodijo stopnice z globokimi predali, ki nudijo še več shranjevalnih površin. Posteljni podest minimalnih dimenzij je umeščen nekoliko izmaknjeno, tako da se dvovišinski prostori nizajo vzdolž različnih delov stanovanja in tako razmejujejo posamezne funkcionalne sklope: vhod, kuhinjo in dnevno sobo.

Dnevni prostor je opremljen minimalistično, tako da deluje še bolj zračen in prostoren, kot po kvadraturi dejansko je. “Tako so omogočene tudi osebne dopolnitve novih najemnikov v obliki dodatnih shranjevalnih ali delovnih površin,” razložijo arhitekti.

Interier je opremljen v prepletu lesa, belih in mint poudarkov, ki skupaj z zanimivimi vzorci na keramiki povežejo interier v vizualno celoto. Čeprav popolnoma prenovljen, prostor na sodoben način reinterpretira tudi klasične prvine, ki bi jih pričakovali v staromeščanskem stanovanju tako častitljive starosti: ličnice omar so obogatene z okrasnimi letvami in zanimivimi ročaji, masivni leseni noilci na stropu podesta delujejo, kot da so tu že od nekdaj, iz stropov pa visijo minimalistični lestenci, ki dodatno vlečejo pogled navzgor, pod oboke.

Stanovanje, kjer se na enem mestu prepletajo zanimiva arhitektura, elegantne prostorske rešitve in izbrani poudarki, resnično očara.

Interier: Studio idea:list (Urška Kres, m.i.a., Tina Begovič, m.i.a., Urban Pahor, m.i.a, Sanja Milojević, abs. arh.)

Fotografije: Blaž Gutman