Se še spomnite časov, ko smo keramične ploščice imeli le v kopalnicah, kuhinjah in shrambah? Večinoma so bile vse enakega formata, majhne in kvadratne. No, ti časi so na srečo mimo. Zdaj je najbolj raznovrstna keramika, kot si jo lahko zamislite, dobrodošla v vsakem prostoru doma!

Na trgu vlada izobilje oblik, velikosti, barv in vzorcev keramičnih ploščic. Tako lepe so, da postale skorajda modni dodatek doma. Če so včasih stene dnevnih sob krasile tapete, se danes marsikdo z veseljem odloči za keramiko. Tudi tla iz keramike so zaradi talnega gretja postala vse bolj priljubljena. Za piko na i pa so keramične ploščice še izjemno trpežne, odporne na vlago, dobro prevajajo in akumulirajo toploto, so neobčutljive na svetlobo in enostavne za vzdrževanje. Torej praktična in estetska izbira za vsak okus!

Zadnji trendi

Kakšni pa so zadnji trendi keramičnih ploščic in kako jih najbolje vkomponirati v določen prostor? Vse to so nam zaupali v salonu keramike SAM.

Raznoliki vzorci za temperamentno kuhinjo

Pohištveni trendi zadnjih sezon narekujejo bolj umirjene barve, večinoma prevladujejo barva lesa, bela, črna in siva. Da pa dom zares zaživi, moramo dodati barve in vzorce. To lahko storimo s keramiko. Z njo popestrimo steno v kuhinji ali pa v ploščice oblecimo kar cel otok. Najbolj priljubljeni so retro vzorci in tisti, ki spominjajo na klasične ploščice z iberskega polotoka, tako imenovani ‘azulejos’.

Energija barv

Barve vplivajo na naše počutje: lahko nas pomirijo ali nam dajo energijo, lahko smo zaradi njih bolj kreativni ali kontemplativni. Predvsem pa ima vsak človek svojo najljubšo barvo. In zakaj ne bi te v prostore vnesli prav s keramičnimi ploščicami?

Toplina lesa v vsakem prostoru

Les v prostor vnese toplino, žal pa ni vedno primerna izbira. Prav nasprotno pa so keramične ploščice primerne za vsak prostor, saj so odporne proti vlagi, izjemno trpežne in enostavne za čiščenje. Keramične ploščice, ki imitirajo les, so povrhu vsega danes tako prepričljive, da jih zlahka zamenjamo za pravi les. Različne velikost in načini polaganja pa vse to še stopnjujejo. Trenutno je najbolj priljubljen videz hrastovega lesa, izgled staranega lesa ali les v sivih odtenkih. Polaganje pa bodisi kot ladijski pod ali klasična ribja kost.

Veličastni marmor

Marmor je brez dvoma eden glavnih trendov letošnjega leta. Bel, črn, s sivimi in zlatimi žilami ali brez. V vseh revijah notranjega oblikovanja bomo našli čudovite kuhinje, ki imajo steno in pult oblečena v marmor. A verjeli ali ne, to ni pravi marmor. Pravi marmor namreč ni primeren za kuhinjo, saj ni dovolj odporen na vlago in umazanije. Nadomeščamo ga lahko s tehničnimi marmorji, ki so jim dodane sintetične primesi, v salonu keramike SAM pa predstavljajo še boljšo naravno alternativo, in sicer keramične ploščice v imitaciji marmorja. Najdemo jih v vseh možnih velikostih, oblikah in barvah, zlasti moderne pa so kombinacije z belimi in sivimi barvami ter lesom.

Bodimo v cvetju

Rastline popestrijo in poživijo dom, pa naj bodo to sobne lončnice ali cvetje v vazah. Še en korak dlje pa bomo naredili, če zanje najdemo prostor tudi na stenah. Kaj pravite na mogočne zelene liste filodendrona na stenah kopalnice? Kako takšne ploščice izgledajo v živo, si lahko ogledamo v enem od razstavnih ambientov v salonih keramike SAM.

Industrijski design za moderen dom

Industrijski slog je danes med najbolj priljubljenimi trendi v interjerju. Beton, opeke, vodovodne cevi, zidarski odri, armaturno železo in še marsikateri gradbeni materiali so postali izviren dekorativni element. Do doma v takšnem slogu pa si lahko pomagamo tudi s keramiko, ki imitira beton in opeko.

Keramika na stenah in tleh predsobe

Stene marsikatere predsobe so polne madežev. Obešanje plaščev, odlaganje torbic, shranjevanje čevljev, naslanjanje na steno; vse to so razlogi, da na stenah predsobe puščamo sledi. Elegantna rešitev te težave je keramika po tleh in stenah. Po tleh zato, ker je daleč najbolj trpežna talna obloga, po steni pa, ker je praktična in lepa po vrhu. Kot stenska obloga se prostorom zelo poda reliefna keramika.

Enotnost notranjščine in zunanjščine

Včasih so bili domovi polni pragov, danes pa se sobe zlivajo ena v drugo. Marsikdo se zato odloči za enotno talno oblogo v vseh prostorih, pri čemer so idealna izbira ravno keramične ploščice, saj omogočajo, da enotnost notranjščine povežemo tudi z zunanjščino. Lahko se odločimo za izgled lesa, marmorja, betona, opeke, kamna in še marsičesa. Pomembno je le, da za tak namen izberemo tako imenovane gres ploščice. Te imajo izboljšane lastnost ter kljubujejo različnim vremenskim vplivom in obremenitvam.

Vse keramične ploščice iz članka si lahko v živo ogledate v salonih keramike SAM.

Foto: Marazzi, Idea Ceramica, Pastorelli, Delconca, Alfalux, Azulev