Zavese so po mnenju mnogih notranjih oblikovalcev nepogrešljiv del oken. Malo manjkrat pa jih zasledimo v drugačni vlogi, na primer kot nadomestek vrat pri omarah. S tem lahko v prostor prinesejo številne prednosti: barvno osvežitev, večjo sproščenost, fleksibilnost, več globin in teksture ter predvsem še lažji dostop do vsebine v omarah.

Vstopite vanjo

Tako imenovana »walk-in« omara je primerna za vse tiste stvari, ki jih imate veliko. Bodisi za knjige, oblačila, zbirateljske predmete… za katere želite, da so lepo zleženi, organizirani in da se je med njimi lažje znajti. Omara z zavesami namreč izredno praktična, pritegne pogled in omogoča enostaven dostop. Z zaveso lahko vsebino omare razkrijete gostom ali pa jo skrijete – kakor vam je ljubše.

Ujemajoče

Zaveso pri omari lahko kombinirate s kar nekaj elementi v prostoru. Lahko z zaveso na oknih (uniformni videz) ali pa z barvo ogrodja omare. Tako ustvarite pomirjujočo, subtilno atmosfero, ki je primerna zlasti za spalnico. Zavesa je pač čisto nekaj drugega, kot so ostri robovi trdega lesa in odbojne površine kovinskih vrat.

Več teksture

Zavese so zelo dobre v ustvarjanju teksture. Stene in vrata omar so običajno gladke površine, ki enakomerno odbija svetlobo po sobi. Zaveso pa lahko obesite nabrano ali frfotavo, kar ustvarja občutek večje globine, vseeno pa ohranja urejen videz.

Mini zavesa

Če vam ni do tega, da bi z zaveso zastrli celotno omaro, jo lahko uporabite samo za del regala. Hitro boste ugotovili, da so zavese izjemno prilagodljiv dodatek, izbirate lahko različne dolžine, širine, barve, vzorce ter jih večkrat zamenjate – odvisno od tega, kaj želite doseči: sofisticiran, topel ali bolj eleganten videz.

Barva

V dekliški sobi si lahko privoščite več eksperimentiranja z barvo zavese. Roza se bo najbrž zlahka ujela z ambientom in vnesla v prostor otroško razigranost. Tako vam tudi ne bo treba kupovati prilagojenega, roza pohištva, ki bo čez nekaj let za odraščajočo deklico najverjetneje že iz mode.

Kot predelna stena

Zavesa lahko deluje tudi kot predelna stena med garderobnim delom sobe in preostankom prostora. To pride zlasti v poštev v spalnicah, kjer lahko del sobe preuredite v shranjevalne površine.

Medtem ko odprta omara z navadnimi vrati v prostoru deluje kot ovira, je mehkoba zavese povsem drugačne. Okoli nje se lahko normalno gibljemo in ni moteča.

Fotografije: Pinterest