Minimalizem je zadnja leta priljubljen v arhitekturi, vendar ga lahko srečamo tudi na vrtovih. Na Dobravi pri Stični smo na 700 metrih nadmorske višine obiskali vrt, ki z minimalističnimi zasaditvami na edinstven način povezuje hišo z okoliško krajino.

Vrt je za mnoge prostor, v katerem uresničujejo svoje želje, sanje in potrebo po stiku z naravo. Zgolj zasajanje privlačnih rastlin še ne prinaša lepega vrta. Zeleni prostor je treba pravilno načrtovati, oblikovati in poskrbeti, da na njem nimamo preveč dela z vzdrževanjem.

Projekt krajinske arhitekture vrta na Dobravi sta zasnovali Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec iz biroja Detajl in celota. Različne nivoje v predvrtu sta premostili s stopnicami iz brušenega betona, sprojektirali steklene ograje, betonska korita, terase, vrtne poti, letno kuhinjo ter zunanji bazen s savno in tušem. Tomaž Bávdež pa je z zasaditvami dodal pečat očarljivosti …

Terasaste sekvence

Privlačna rastlinska zgodba se začne že ob parkirišču pred hišo, kjer nas pričakajo betonske stopnice, ki jih je oblikovalec vrtov dopolnil z drobirjem, okrasnimi kamni in minimalistično zasaditvijo pionirskih rastlin.

Ko stopimo na prvo teraso, pa se vrt prelevi v japonskega. Oblikovalec vrtov ni želel prekriti čudovitega razgleda na severno dolenjsko pokrajino, zato si je kot osrednji element terase zamislil impresivno, a minimalistično korito z nizko zasaditvijo, ki ji kraljuje oblačkasto pristrižen bonsaj.

Prek terase nas pot popelje mimo zeliščnega vrta, od koder imamo pogled na strešni vrt, pod katerim sta podzemna garaža in klet.

Zasnova proti pokrajini je odprta, fluidna; medtem ko se proti cesti in sosedom zasaditev gosti in strukturira. 

Minimalno je tudi vzdrževanje

Vzdrževanje zasaditve je minimalno. Tomaž Bavdež pove: “Pod zasaditvami, lubjem, peskom in kamni je umeščena protiplevelna vlaknina, zato plevela skorajda ni. Vgrajen je namakalni sistem, travo pa kosi robotska kosilnica. Vzdrževanje je tako minimalno, seveda pa je potrebno tri- do štirikrat letno vrt prepleti ter porezati trave in trajnice.

Fotografije: Ambienti