Večina tistih, ki se odločajo za osvežitev svojih starih stanovanj ali pa prvič opremljajo svojo novogradnjo, se bo odločilo za večno klasiko: belo barvo. Bela kuhinja, bele stene, sivkast parket, bele omare, bela svetila, še zavese in preproga bodo bele ... dom pa prazen, aseptičen in brez osebnosti. Kako se temu izogniti?

Večina v beli vidi barvo, ki bo optično povečala njihove prostore, jih naredila svetlejše in prijetnejše za bivanje. A temu oporekamo: bela barva prostore lahko optično poveča ali pa jih, nasprotno, optično splošči, saj naše oči v popolni belini ne zaznavajo več globine (kako optično povečati prostor z uporabo stenske barve, smo se razpisali tukaj). Bela tudi ni najbolj psihološko prijetna barva (o psihologiji barv smo razpravljali tule), da so beli interierji sterilni in brez karakterja, pa nas vseskozi opominja naša zvesta skupnost, ki raje v naši oddaji raje kot izčiščene interierje vidi prostore polne barv, zanimivih materialov in znakov obrabe.

Umirjene temne barve in nežni pasteli so novi nevtrali, ki se lepo podajo tako k lesu kot k sodobnim kovinskim, steklenim in keramičnim dodatkom za dom.

Kako se torej izogniti začetniški napaki? Katere barve izbrati? Kako sploh opremiti prostor, če bela ni več osnovna podlaga?

Odgovor je pravzaprav zelo preprost: zaupajte svojemu instinktu in izberite barve, ki so vam ljube. Opremite kuhinjo v nepričakovani barvi. Odločite se za ploščice z naravno glazuro. Kupite pisano preprogo, ki vam je bila všeč (četudi se ne poda v izbrano barvno paleto vašega doma) in kakšno steno odenite v vašo najljubšo barvo (zanimivo: Slovenci v svoje najljubše barve raje odenemo svoje fasade kot pa interier). Če o svoji izbiri niste prepričani, se posvetujte s strokovnjakom za notranje oblikovanje.

Bel ambient napolnite z umetniškimi deli. Foto: Sami Rahim

Popolnoma bel interier lahko popestrite z umetniškimi deli, svetili, tapeciranim ali restavriranim pohištvom, okrasnimi blazinami … Poskrbite le, da bodo poudarki v živahnih barvah (skupaj z belo se odpovejte tudi sivi in dolgočasnim bež odtenkom) med seboj delovali skladno, četudi niso iz iste barvne družine. Na fotografiji prenovljeno meščansko stanovanje v Mariboru, pod katerega je podpisan umetnik Aljoša Ilešič. 

Barvna stena prostor popolnoma predrugači. (interier: Mojca Mavec, foto: Ambienti)

Voditeljica Mojca Mavec je svoje najemniško stanovanje popestrila z živahno stensko barvo, ki daje enkratno ozadje njeni zbirki potovalnih spominov. V njenem domu ne manjkajo niti starinski kosi pohištva niti izbrana umetniška dela, ki njenemu stanovanju dajo prav poseben pečat.

Temne omare prostor vizualno poglobijo in povišajo. (interier: Sanja Premrn, fotografije: Miha Bratina)

Namesto belih omar se lahko odločite tudi za omare v temnejšem, barvanem lesu. V ljubljanskem meščanskem stanovanju, ki ga je za keramičarko Anjo Slapničar oblikovala arhitektka Sanja Premrn, piko na i v vsakem prostoru dajo velike vgradne omare v temno modrem odtenku, ki prostor optično poglobijo in povišajo. Če vas je strah, da se boste drzne barve čez čas naveličali, naj vas potolažimo – barvanje lesenih površin je možno tudi brez predhodnega brušenja, le prave barve morate izbrati.

Tapeta z zanimivim potiskom je odlična alternativa dolgočasnim snežno belim stenam. (interier: Mitja Škrjanec, fotografije: arhiv družine)

Namesto snežne beline se lahko odločite tudi za tapeto z zanimivim potiskom. V domu krajinskega arhitekta Mitje Škerjanca tapete z motivi narave krasijo vse prostore hiše. Bela tapeta z izrazitimi barvnimi poudarki za posteljo nam je še posebej padla v oči.

Elegantne oblike v nepričakovanih barvah: eleganca je lahko tudi pisana. (interier: Mirjana Mikulec Interjeri, fotografija: Sanja Jagatić)

Tudi približki bele, kot so krem, svetlo siva ali nežni pasteli lahko prostor popolnoma preobrazijo in ga naredijo bolj elegantnega, mladostnega, igrivega ali pa zrelega. V zagrebškem stanovanju na fotografiji zgoraj, pod katerega se je podpisala oblikovalka Mirjana Mikulec, že zelo nežen odtenek sive na stenah v prostor vnese več elegance. Vsi izmed prostorov tega enkratnega stanovanja so opremljeni z izbranimi preprogami, stoli, naslanjači in svetili v močnih barvah, ki popolnoma nadomestijo klasično črno-belo barvno paleto, ki smo jo vajeni.

Kopalnice so idealni prostor za eksperimentiranje z naravnimi barvnimi odtenki. (interier: Ana Gruden, fotografija: Vid Rotar)

Tudi kopalnica ni sterilni laboratorij – konec koncev je prostor sproščanja in umirjanja. Podstrešna ljubljanska kopalnica, ki jo je opremila arhitektka Ana Gruden, preseneča z drzno barvo restavrirane kredence, v katero je vgrajen umivalnik. Vintage enkavstične ploščice in zlat okvir ogledala zaokrožijo podobo, ki na enem mestu združuje podeželske, meščanske in orientalske vplive.

Sentimentalni, restavrirani, pripovedni kosi opreme so najlepši barvni okras vašega doma. (interier: AKSL arhitekti, fotografija: arhiv biroja)

A največkrat izbira barv, ki jih vnesemo v naš dom, niti ni stvar premisleka oziroma enkratne, zapečatene odločitve. Dom raje opremljajte instinktivno, postopoma: vanj vnesite predmete in barve, ki vas navdušujejo, ki o vas pripovedujejo in ki vas predstavljajo svetu. Podobno sta to storila slovenska arhitekta (AKSL arhitekti), ki sta v Trstu belo ginekološko ambulanto prenovila v počitniško stanovanje: okrasila sta ga z veliko tapeto z mediteranskim motivom, ki ju je prepričala že na prvi pogled, ter opremila s številnimi sentimentalnimi, zbirateljskimi in umetniškimi kosi, ki so sterilno ambulanto preobrazili v topel dom.