Za leto 2019 smo napovedali že kar nekaj trendov. Večina kaže, da bodo naši domovi v prihodnjem letu še bolj barviti, dramatični, prefinjeni in eksotični, kar z veseljem pozdravljamo. Danes pa predstavljamo nekaj za tiste na drugem koncu estetskega spektra: nekaj za minimaliste, za ljubitelje industrijskega sloga, za tiste, ki trende zgolj ošvrkenjo in raje gradijo svoj - trden in večen - slog. Trend 2019: beton.

Če niste povsem prepričani – beton je namreč po mnenju večine uporaben le za zunanje površine, robusten in poln nepravilnosti; hladen in grd – je ta prispevek prav za vas. Razložili bomo namreč zakaj je beton v resnici izvrstna izbira, zakaj je v trendu že več kot pol stoletja in zakaj še dolgo ne bo šel iz mode.

Industrijski pridih

beton v interierju

Skoraj ni potrebno poudarjati, da gre beton z roko v roki z industrijo. Zato beton največkrat najdemo v starejših skladiščih in industrijskih objektih, predelanih v stanovanja, ali pa v hišah, ki svoje materialnosti ne skrivajo za stenskimi in talnimi oblogami, ampak ponosno razkazujejo svoje mehanske kosti.

Če vas industrijski slog pritegne, ga res ni težko vnesti v vaš dom. Betonski tlak – pa naj bo to v obliki mikrocementa, brušenega betona ali pa betonskih tlakovcev – je prva izbira. Beton lahko položimo tudi preko napeljave za talno gretje, da bodo noge ostale tople celo leto; in če primerjamo njegovo ceno v primerjavi s parketom, je izbira še lažja.

Druga možnost je oblačenje sten v beton oziroma odkrivanje obstoječe betonske konstrukcije. Omejite se na eno steno, in če je možno, ji dodajte nekaj vizualnega poudarka – z zanimivim kovinskim, steklenim ali keramičnim agregatom, ali pa z vidnimi linijami opaževanja.

Beton je preprosto vzdrževati

beton v interierju

Vse več ljudi se za beton odloča, ker ga je izredno preprosto vzdrževati. Ne glede na to, kje je položen – čez kavno mizico, kot material delovnega pulta v kuhinji, na tleh kopalnice – ga je najprej potrebno ustrezno premazati, da ga zaščitimo pore pred vsrkavanjem morebitnih madežev. Potlej je beton praktično neuničljiv, čistimo pa ga z vlažno krpo in milnico.

Beton doda teksturo

beton v interierju

teksturi smo že dosti govorili: je edinstven način, da v svoj prostor vnesete vizualni poudarek. Tekstura v opazovalcu zbudi spomin na materialni dotik; ker vsi poznamo občutek, ko naši prsti spolzijo po (brušenem) betonu, se z njim instinktivno povežemo na podzavestni ravni.

Da bi njegovo teksturo še poudarili, ga postavimo ob kontrasten, topel material, kot sta tekstil ali les. Pozorni bodite tudi na barvo vašega betona (ni vsak beton siv, in ni vsaka siva siva!), in zasnujte barvno lestvico vaše notranje opreme skladno z njim.

Beton je absolutni poudarek v prostoru

beton v interierju

Vsaka soba v vašem domu potrebuje poudarek. In beton bo gotovo dodal vizualno težo – pritegnil bo vaše oko in uravnotežil ambient. 

Vizualni poudarek bo še močnejši, če beton aplicirate na katero od arhitekturnih prvin vašega doma – na zidani kamin, na primer, ali pa na stopnice ali stropne nosilce. Tudi izbrani kosi notranje opreme v betonu – svetila, kavne mizice, kuhinjski pulti – bodo gotovo postali točke zbiranja in druženja.

Beton je večen

beton v interierju

Ta trden in ultra uporaben material je prisoten že vse od časa Rimljanov. V obdobju modernizma je doživel ponovno rojstvo v obliki neverjetnih arhitekturnih skulptur, zaradi svoje cenovne dostopnosti pa je postal eden najbolj uporabljanih materialov tudi pri gradnji stanovanjske arhitekture: velika verjetnost je, da tudi sami živite v betonski stavbi. Zakaj torej ne bi tega čudovitega materiala, ki s svojo elegantno sivino in majhnimi nepravilnostmi odlično dopolni vsak prostor, razgalili in – v njem uživali?

Fotografije: Pinterest