Dekorativni beton je vse bolj priljubljena obloga v kopalnicah ali kuhinjah, uporablja se tudi kot tlak ali zaključni sloj stopnišč, teras in celo pohištva.

Vsakokrat, ko vidimo kopalnico, v celoti oblečeno v betonski premaz brez fug, ali pa tlak, ki se brezšivno preliva iz prostora v prostor, se nam nariše nasmešek na obraz. Prava definicija materialnega minimalizma! Izjemno obstojen, uporaben na praktično vseh površinah in dobavljiv v več sto barvah – skoraj težko najdemo slabe plati te vse bolj priljubljene obloge.

microtopping

Kakšna je sestava?

Dekorativni betonski premaz poznamo pod različnimi imeni: beton Cire, poliran beton, microtopping, staran beton ipd. Sestavljen je iz cementa in tekoče polimerne mešanice, osnovi pa so dodani različni pigmenti, ki beton prilagodijo izbrani barvni lestvici vašega interierja. Beton je nato obdelan na različne načine, s katerimi lahko dosežete poliran ali surov videz, učinek zabrisanosti in podobno; zaključni sloj pa ga naredi vodoodpornega.

Kam ga lahko apliciramo?

Zaradi odlične lepljivosti lahko beton apliciramo na številne površine (estrih, keramiko, les, mavčne plošče ipd.), kar pomeni, da lahko zaključni tlak ali steno v kopalnici v beton oblečemo, ne da bi morali prej odstraniti obstoječo oblogo. Pred nanosom bomo morali obstoječo površino le dobro očistiti, zbrusiti in izravnati. Prednost je tudi njegov izjemno tanek nanos – le 3 mm debeline – kar omogoča skoraj nevidno adaptacijo. Betonski premaz se dobro obnese tudi na površinah s talnim gretjem.

microtopping

Kakšne so prednosti?

Je izjeno odporen na udarce, zaradi svoje vodoodpornosti pa tudi na vlago, plesen in madeže. Polagamo ga brezšivno, saj se nanosi izvajajo in situ, kar omogoča tudi personaliziran in igriv končni izgled. Dobavljiv je v več sto barvah, z njim pa lahko premažemo praktično vse: če vam v kopalnici ne bo dovolj kot zaključni sloj na stenah in tleh, lahko z njim premažete še pult in umivalnik, pa kad in kopalniške omarice … 

Kaj pa vzdrževanje?

Betonska obloga ima podobno življenjsko dobo kot ostali tlaki – seveda odvisno od načina uporabe in vzdrževanja. Čistiti jo je preprosto, saj nima fug, kamor bi lahko ušla umazanija, uporabljamo pa lahko popolnoma vsakdanja, neagresivna čistila. Obstajajo tudi spreji, ki bodo po nekaj letih obnovili njen videz.

microtopping

In cena?

Cena je nekoliko dražja od ostalih tlakov, na kvadratni meter pa se giblje med 70 in 90 €, a zaradi njegove dodane estetske vrednosti gotovo naložba, ki se splača.

Fotografije: Pinterest