Če živite v stanovanju z le majhno garderobno omaro (ali te sploh nimate), ni razloga za nejevoljo. Stojalo za oblačila, ki je lahko tudi na kolesih, vam zagotovi potreben prostor za vsa oblačila, obutev in modne dodatke.

Stojala za oblačila so odlična rešitev, kadar potrebujete več prostora za svoja oblačila ali ste pogosto na poti z oblačili, ki se hitro mečkajo in se jih zato ne sme zlagati. Uporabite jih lahko tudi za sušenje mokrih oblačil ali pa za ločevanje sezonskih in delovnih oblačil od ostalih. Takšna stojala so resnično praktična in uporabna, le pred nakupom je treba vedeti, kakšnega točno potrebujete. Na voljo so namreč v različnih oblikah in slogih, izberite jih glede na prostor, osebne potrebe ter glede na to, koliko oblačil boste nanje obesili. Pogosto so stojala premična (na kolesih), lahko pa jih postavite na točno določeno mesto in jih ne premikate.

Pred nakupom

Najpomembnejše vprašanje, ki si ga morate zastaviti pred nakupom stojala je, za kaj točno ga boste uporabljali. Če ga potrebujete za obešanje večje količine oblačil, razmislite o dvovišinskem, bolj trpežnem stojalu. Nadalje sta pomembna dejavnika tudi prostor (stojala so namreč lahko majhna ali precej velika) in pa denarna sredstva, ki so temu namenjena. Naj bo stojalo novo ali rabljeno? Pretehtajte vse možnosti, preden ga dejansko kupite.

Tipi stojal

Besedna zveza »stojalo za oblačila« nas običajno spomni na tista stojala, ki jih imajo trgovine z oblačili za razstavljanje svojih artiklov ali pa na enostavno enojno stojalo, ki ga imamo doma. Slednje je res najpogostejše, a obstaja še nekaj drugih tipov.

Okrogla stojala

Ponujajo veliko prostora za oblačila in so zelo pregledna. Takšna stojala so običajno kromirana, včasih celo zložljiva in s prilagodljivimi nogami, da jih po potrebi lahko znižamo ali zvišamo.

Enojna stojala

So najpogostejši tip stojal. Ponujajo eno palico, ki je primerna za obešanje. Takšna stojala so običajno na kolesih in imajo prilagodljivo višino. Lahko da imajo omejitev glede teže oblačil, zato pred nakupom preverite zmogljivost stojala.

Dvojna stojala

Ponujajo dvakrat več prostora kot enojna. Imajo dve vzporedni letvi na dveh različnih višinah. Običajno imajo spodaj tudi poličko za odlaganje čevljev.

Mini omare

Nekatera stojala so kot mini prenosne garderobe na kolesih. Podobna so običajnim stojalom, le da imajo plastično ali platneno zaščito, kamor lahko obesite oblačila, za katera ne želite, da bi bila izpostavljena prahu. Zaščito nato zaprete z zadrgo. Takšno stojalo je idealno za študente ali za v majhna stanovanja namesto prave omare.

Stojalo, ki to ni

Še bolj minimalistična možnost je stojalo, ki sploh ni stojalo. Gre pravzaprav za obešalo, saj letev za obešanje vgradimo v strop ali steno. Takšno obešalo zavzame še manj prostora od stojala, nudi pa povsem enake funkcije, le premikate ga ne morete iz prostora v prostor. Idealno je za v spalnice in predsobe.

Konec težav z oblačili

Katero koli stojalo si boste že omislili, vsako vam bo omililo frustracije, ki jih doživljate zaradi pomankanja garderobnega prostora. Vaše stanovanje bo bolj pospravljeno, oblačila, ki jih oblečete enkrat, pa še niso za v pranje, bodo končno našla svoje mesto, prav tako boste dobili odlagališče za čevlje in zimske pripomočke, kot so šali, rute, klobuki… Skratka, številne težave z oblačili bodo ob premišljeno izbranem stojalu postale zgodovina.

Fotografije: Pinterest, IKEA