Iščete način, da bi povečali majhen vrt ali verando? Tuhtate, kako bi popestrili dolgočasno ograjo ali vrtno uto, ne da bi vam bilo treba v to vložiti ur dela? Ste morda pomislili na ogledalo? To je enkraten način, kako z minimalnim trudom dosežete maksimalni učinek.

Ogledala so odličen dodatek vrta, saj imajo moč, da transformirajo zunanje prostore. Zelo uporabni so v majhnih, urbanih vrtovih, na strešnih terasah ali balkonih, ki jim prinesejo dodatno dimenzijo.

Dobro postavljeno ogledalo poveča občutek veličine vrta in odbija svetlobo v bolj temačne kote, poleg tega zunanji bivalni površini prinese tudi karakter.

Pravilni in nepravilni pristopi pri namestitvi zunanjega ogledala

DA

  • Razmislite, kaj bo v ogledalu odsevalo. Ne postavite ga na primer nasproti kompostnika, drenažnega sistema in drugim nujnih pritiklin vrta, ki niso najbolj privlačne.
  • Raje ga postavite tako, da bo odsevalo in poudarjalo zelenje, rože, dekoracije …
  • Uporabite pokončna in podolgovata ogledala, da ustvarite iluzijo še dodatnega vrta oziroma prehoda v dodatni vrt, ki ga v resnici seveda ni.
  • Vrtna ogledala so pogosto narejena iz plastičnega okvirja ali zloščene kovine, vendar se ne bojte obesiti niti lesenega.

NE

  • Ne namestite ogledala previsoko, saj utegne zmesti ptice med letom.
  • Ne uporabljajte zunanjega ogledala v zelo vročem delu vrta oziroma preprečite, da bi vanj neposredno sijalo sonce. Odsev lahko zaneti tudi požar.

Še nekaj nasvetov

Tradicionalna ogledala z masivnimi okvirji so lahko zelo težka, zato morajo biti temo primerno pritrjena, medtem ko so modernejša akrilna ogledala lažja in na voljo v najrazličnejših stilih. Prav tako ni nujno, da za ogledalo odštejete ogromno denarja, za zunanje površine lahko reciklirate kakšno že obstoječe notranje ogledalo, ki ga ne potrebujete več, pri tem bodite edino pozorni, da morebitni okvir zaščitite z vodoodpornim slojem barve oziroma ga postavite tako, da ni izpostavljen neposrednim vremenskim vplivom. Lahko pa si namesto klasičnega ogledala omislite tudi najrazličnejše okrasne odbojne krogle, zrcalno ograjo ali odsevne mozaike, ki vrt naredijo posebej privlačen, čaroben in skrivnosten.

Foto: Pinterest