Trajnost je trend na vseh področjih – v kulinariki, modi, medicini in še zlasti v notranjem oblikovanju, kjer se danes vse začne in konča z naravnimi materiali. Ti so zdravju in okolju prijazni, pomenijo manjšo izpostavljenost škodljivim kemikalijam, v naš dom pa prinašajo sprostitev in boljše počutje. Najbolj zaželeni so prav v spalnici, kjer je še posebej poudarek na uravnavanju temperature in vlažnosti, boljšem kroženju zraka in posledično manjšem znojenju med spanjem.

V spalnici preživimo 2/3 življenja, morda celo več. Zato naj bo prijetno urejena, predvsem pa opremljena z naravnimi materiali, ki pomagajo pri sprostitvi in polnjenju baterij. Les, bambus, bombaž, volna, svila …, za piko na i pa še čim več zelenja so le nekateri elementi za doseganje najvišjega možnega bivanjskega ugodja. Poglejmo, zakaj tudi vaša spalnica ne bi smela zapreti vrat trendu trajnostnih naravnih materialov.  

Foto: Pixabay

So bolj zdravi

Naravni materiali v proizvodnem procesu porabijo veliko manj škodljivih snovi, saj jih ni treba predelovati. Običajno so tudi bolj hipoalergeni, kar lahko resnično olajša življenje vsakomur, ki trpi zaradi alergij.

Poglejmo na primer ležišča. Da so ta odporna proti ognju, marsikateri proizvajalec uporabi kemikalije. A veliko boljša možnost je izbrati ležišče iz volne ali drugih naravnih materialov, ki so že naravno ognjevarni, protimikrobni, hkrati pa tudi bolj zračni.

Čeprav se reakcija telesa na različne kemične sintetične dodatke v pohištvu, ležiščih, preprogah in drugi opremi ne bo pokazala takoj, so umetni materiali lahko nezdravi na dolgi rok, predvsem pa škodljivi za kožo in dihala.

Temperatura je eden najpomembnejših dejavnikov nočnega počitka. Ležišče mora zagotavljati uravnavanje telesne temperature in vas varovati pred pregrevanjem, ki moti spanec. Izberite ležišče in posteljnino iz materialov, ki dihajo, odvajajo vlago; namesto sintetičnih vlaken torej raje bombaž, bambus, svilo in tencel tkanino.

So bolj vzdržljivi in trajnostni

Naravni izdelki so pogosto veliko bolj trpežni od sorodnih umetnih izdelkov. Zasnovani so tako, da trajajo na dolgi rok in jih je po koncu življenjske dobe tudi možno reciklirati. Spalnično pohištvo iz lesa se denimo počasneje obrabi, na njem se razne praske manj poznajo, poleg tega ga lahko pobrusimo in je zopet kot novo. Podobno je s posteljnino, zavesami … Čeprav so izdelki iz naravnih materialov morda nekoliko dražji, zdržijo dlje, potrebujejo manj menjav, poleg tega dajo prostoru tudi več značaja, prestiža in estetike.

Oprema iz naravnih materialov pomeni manj odpadkov, manj porabljene električne energije in manj škodljivega vpliva na naravo.

Pomagajo zmanjšati stres

Številne študije so pokazale, da izpostavljenost naravnim materialom pomaga zmanjšati stres in lahko izboljša kognitivno delovanje možganov. Nekateri znanstveniki so celo prepričani, da ima že samo pogled na spalnico, opremljeno z naravnimi materiali, lahko pozitivne učinke.

Tako priporočajo, da v sobo dodate žive rastline, bombažno posteljnino in tkanine iz jute, lana, svile, volne, tencela, bambusa …, ki pomagajo ustvariti bolj pomirjujoče in čisto okolje.

Izdelki za spalnico naj bodo 100-odstotno naravni. Preverite etikete in drobni tisk, da se o tem res prepričate. Zlasti to velja za nakup posteljnine in ležišč.

Na pogled so lepi in estetski

Spalnica, opremljena in dekorirana z naravnimi materiali, je ne nazadnje polna tekstur in barv – pravo nasprotje dolgočasnega in cenenega videza, ki ga izžarevajo nizkokakovostni umetni materiali. Naravno je lepo in estetsko, pa tudi zelo v trendu. Kdorkoli bo stopil v tako urejeno spalnico, bo navdušen!

Več >>> Harvey Norman 

Sponzorirana vsebina