V mansardah veliko toplote ustvarijo sončni žarki, kar je pozimi prijetno in dobrodošlo, poleti pa se taista toplina lahko spremeni v mučno savno. Zato je v izogib pregrevanju doma v vročem delu leta najbolje razmisliti o zunanjih senčilih, ki imajo več funkcij: poleg zaščite pred soncem nudijo še zatemnitveni učinek in so dodatni izolator.

Zunanja senčila za strešna okna delimo v dve skupini. Prva so mrežasta senčila, ki ustavijo do 70 odstotkov sončne toplote, njihova prosojna tkanina pa še vedno dovoljuje, da uživamo v razgledih na okolico. V drugi skupini pa so rolete, ki ustavijo do 90 odstotkov toplote, omogočajo popolno zatemnitev prostora in izboljšajo izolativnost okna do 16 odstotkov.

4 nasveti za pravilno izbiro senčil

Za katera od obeh senčil se bomo odločili, je odvisno od več dejavnikov in predvsem od naših potreb, zato pri proizvajalcu strešnih oken VELUX svetujejo, da pred nakupom razmislimo o naslednjih štirih točkah:

1. Vprašajmo se, kaj je naša glavna potreba po senčilu: je to preprečitev pregrevanja in popolna zatemnitev ali morda le preprečevanje bleščanja.

2. Vsak prostor ima svojo “zahteve”. V prostorih, kjer spimo ali preživimo največ časa, potrebujemo hlad in za spanje tudi temo, zato je najbolje izbrati rolete.

3. Prostori, kjer delamo, pišemo naloge, gledamo televizijo, zahtevajo delno senčenje, ki ga lahko reguliramo, kar pomeni, da je boljše zunanje mrežasto senčilo. V kombinaciji z notranjim rolojem lahko takšno senčilo zagotovi tudi popolno zatemnitev in varnost pred največjim soncem.

4. Razmislimo tudi o dodatni opremi, predvsem o tem, kako bomo rolete upravljali. Vse rolete VELUX so elektrificirane (električno in solarno napajanje), kar pomeni, da je za premikanje rolete dovolj že pritisk na stikalo. Odločimo pa se lahko tudi za komplet VELUX App Control, ki omogoča upravljanje strešnih oken in senčil na daljavo – preko mobilnega telefona. To je še posebej koristno poleti, ko smo veliko zdoma in lahko nastavimo na svojem telefonu, kdaj naj se okna odprejo in zaprejo ter kdaj naj se spustijo ali dvignejo rolete.

Ko si bomo odgovorili na našteta vprašanja in dileme, nam bo takoj jasno, katera zunanja senčila so idealno za naša strešna okna, in tudi, kje jih dobiti. Pri VELUX-u, seveda, kjer ob nakupu rolet do 16. junija nudijo brezplačno montažo, in sicer za vse vrste rolet, ki jih imajo v ponudbi. Tako za rolete SOFT, katerih brezčasna oblika se popolnoma prilega vsakemu strešnemu oknu in strehi, kot za rolete ALU, ki poleg že omenjenih prednosti zmanjšajo še hrup in kondenz v prostoru.

Zunanje rolete ALU za strešna okna VELUX so narejene iz trpežnega lakiranega aluminija in so za nemoteno delovanje preizkušene v najbolj ekstremnih pogojih. Tečejo po stranskih kanalih, ki so prav tako iz lakiranega aluminija in imajo zgornji pokrov, v katerega se pospravijo, kadar niso v uporabi. Tako ostanejo lepe dolgo časa in v ponos nepremičnini tudi iz zunanje strani.

Sponzorirana vsebina