Sedma sezona oddaje Ambienti je ubrala malo drugačno rdečo nit: želeli smo pogledati, kako si domove pri nas urejajo tisti, ki so Slovenijo izbrali za svoj drugi dom. V prvi vrsti nas je navdušila njihova ljubezen do naše tradicionalne arhitekture.

Slovenijo smo v spomladanski, že sedmi sezoni oddaje Ambienti pogledali še skozi tuje oči. Številne zanimive gostitelje – med njimi Beograjčanko, Moskovčanko, v Afriki rojenega Nemca, Škotinjo in Avstralca – smo vprašali, zakaj so si zaželeli bivati prav pri nas, kako so se lotili prenove in opreme svojih domov, kakšne lastne tradicionalne prvine so prinesli k nam in katere običaje so povsem posvojili. In seveda, kako vidijo našo deželo in njene ljudi. Njihovo pristno navdušenje nad našo deželo je v nas vzbudilo prav poseben ponos in nas opomnilo, da je Slovenija prepolna naravnih čudes in dobrosrčnih ljudi.

Prenova dvestoletne domačije v Goriških Brdih

Hiša v Goriških Brdih
foto: Mateja Košir

Ste kdaj pomislili, da bi kje daleč, v tuji deželi, kupili staro, zapuščeno domačijo, jo temeljito obnovili in se preselili vanjo? Točno to je storila Moskovčanka, ki si je Goriška Brda izbrala za svoj novi dom. Domačijo iz 19. stoletja je skupaj z družino temeljito prenovila s tradicionalnimi materiali in jo okusno opremila v okusni mešanici sodobnega in podeželskega sloga.

Stanovanje v večni transformaciji

Kreativice
foto: Irena Dvoršak

Tisti, ki spremljate domače blogerje, zagotovo poznate Ireno Dvoršak in njene Kreativice. To je blog kjer lahko beremo o potovanjih, življenju z majhnimi otroci, o zanimivih, še neodkritih kotičkih naše prestolnice ter drugih mest in seveda predvsem o interierjih. Irena je Beograjčanka, ki jo je ljubezen pripeljala v Ljubljano, kjer živi in dela že več kot 10 let. V Ljubljani sta s partnerjem Miho po svojih željah prenovila staromeščansko stanovanje.

Prenovljena Drnovškova vila v Ukancu

foto: Mateja Košir

V počitniški hiši v Ukancu tik ob Bohinjskem jezeru je nekoč poletja preživljal naš nekdanji predsednik Janez Drnovšek. In kar nekaj strani njegovih knjig je bilo napisanih prav v tej hišici. Danes je v lasti gospoda iz Rusije, zaljubljenca v Slovenijo, ki bi rad tukaj preživel jesen svojega življenja. Hišo je kupil na spletni dražbi. Všeč sta mu bila zunanjost in okolica, medtem ko notranjosti hiše pred nakupom ni videl. Ko sta se z oblikovalko Jade van Baaren – prav tako tujko, živečo v Sloveniji – prvič odpravila na ogled, pa je bil kar precej razočaran, saj si je predstavljal, da bo hiša bolj prostorna. Prenova jima je več kot uspela.

Klavže 28: šarmantna prenova dveh kmečkih hiš

Klavže 28
foto: Jessica Wyld

Steffan je v Afriki rojen Nemec, ki je prepotoval že pol sveta. Otroštvo je preživel v Afriki in na Portugalskem. Kasneje se je preselil v London od tam pa v Slovenijo, natančneje v vasico Klavže v bližini Tolmina. Zakaj, se boste vprašali? Pravi, da je Slovenija kakor evropska Nova Zelandija, nikjer v Evropi še ni videl tako razgibane narave, tako smaragdno zelenih voda in čudovitih gora. Preprosto, zaljubil se je v te kraje, z domačini je spletel prijateljske vezi in si z njihovo pomočjo tukaj zgradil svoj mali raj na zemlji.

Iz Dubaja v Staro Fužino: prenova domačije za Škotinjo in Avstralca

Domačija v Stari Fužini, Jade van Baaren
foto: Vida Dimovska

Mično vasico Stara Fužina pri Bohinju sta odkrila Škotinja in Avstralec, živeča v Dubaju. Najprej sta si tu želela urediti le počitniški dom, kmalu pa ju je življenje tu tako navdušilo, da sta razgled na dubajske stolpnice zamenjala za pogled na Triglav. Domačijo sta celovito prenovila, navdušuje pa ju predvsem okoliška narava, v kateri jima ne zmanjka idej za rekreacijo.

Prijazno, domiselno in svetlo stanovanje v srcu Novega mesta

Stanovanje Situla, Arhein
foto: Katja Avbar

Zadnja zgodba pa ni toliko o tujcih, kot o slovenskem paru, ki živi in dela v tujini, a si pri nas vseeno spleta gnezdo. Manca Petric z družino živi in dela v Londonu, vendar je po duši prava Dolenjka. Ob spremljanju naših oddaj se je tudi sama odločila prenoviti staromeščansko stanovanje v domačih krajih, v središču Novega mesta, in ga (za zdaj) nameniti tržnemu najemu.