Ste kdaj pomislili, da bi kje daleč, v tuji deželi, kupili staro, zapuščeno domačijo, jo temeljito obnovili in se preselili vanjo? Točno to je storila Moskovčanka, ki si je Goriška Brda izbrala za svoj novi dom.

Nova lastnica je nekdanji kmetiji vlila novo življenje, ob tem pa ni žrtvovala niti pičice njene podedovane avtentičnosti. Strokovno pomoč ji je nudil arhitekt Matevž Frančič iz biroja id:doma, ki se tako spominja svojega prvega srečanja z dvestoletno domačijo: “Anja je iz Moskve, ki je diametralno nasprotje temu čudovitemu okolju pri nas. S partnerjem in z družino si je zaželela nekoliko več prostora, tako da sta se odločila za nakup hiše v Goriških Brdih. Ko sem prišel sem – sredi procesa prenove hiše – je bilo to eno samo gradbišče: veliko umazanije, odprtih problemov in tunel, ki mu ne vidiš konca.” Prenova je zahtevala veliko tehtnih premislekov, vse uporabljene rešitve pa so težile k ohranjanju lokalne stavbarske tradicije.

Fotografije stavbe pred prenovo

Ohranili so vse zunanje gabarite hiše, pa tudi velikost in pozicijo odprtin, notranje volumne in uporabljene materiale. “Seveda je stara hiša potrebovala veliko nege in obdelave, nekatere stene je bilo potrebno nadomestiti,” se dolgotrajnega procesa prenove spominja arhitekt. Tako so popolnoma obnovili oba skrajna, izvirna trakta – hišo in hlev -, medtem ko je bilo potrebno naknadno dodani, povezovalni trakt zaradi njegove dotrajanosti zamenjati.

V nekdanji hlev, ki je zaradi svoje izvirne funkcije večji in prostornejši – pogled se nam odpira vse do slemena strehe -, so umestili dnevno sobo s knjižnico. V stari hiši so ohranili izvirno prostorsko razporeditev in vanjo umestili sobe, jedilnico, kopalnice in ostale servisne prostore.

V novozgrajenem povezovalnem delu hiše, ki se tako po videzu kot po materialih loči od starih, kamnitih struktur, najdemo povezovalni hodnik, ki se preko panoramske stene odpira na vrt.

Prav ta vrt, poln prelepih razgledov in omamnih dišav, je postal srčika doma. Prej je tu stal tradicionalni borjač in ko so padle njegove dotrajane stene, se je pogled odprl na dolino in prečudovito goriško krajino, vrt pa je dobil popolnoma nov karakter. Zdaj so tu zasajena številna zelišča, zelenjavni vrt in sadovnjak, pogled pa se nam odpre še na bližnji gozd. Manjši plavalni bazen – skupaj s številnimi drugimi zunanjimi ambienti – družini nudi poletno sprostitev v objemu narave.

Hiša v Goriških Brdih je še en dokaz, kako lahko uspešno združimo stavbarsko tradicijo 19. stoletja z udobjem 21. stoletja.

Arhitektura: id:doma

Fotografije: Mateja Košir