Rastline, ki bodo z vašega vrta odgnale neželene škodljivce in zoprne insekte.

Z dobro knjigo uživate na terasi, srkate limonado in že napol zadremate, ko vas napade osa. In še komar. Da o mušicah, ki se pod večer zberejo pod vašo skrbno postavljeno zunanjo svetilko, sploh ne govorimo. Ali pa: čez noč vam solato napadejo polži, vrtnico pa uši. Ali se pred škodljivci in insekti sploh lahko obvarujemo na naraven način?

Čeprav nobena zaščita ni popolna – tudi kemikalije ne – pa nekatere rastline sproščajo tako močan vonj, da se jim škodljivci in insekti raje izogibajo. Eterična olja, ki se tvorijo, so namreč nam v veselje, majhnim zajdevacem pa prav nasprotno. Zbrali smo nekaj zelišč, dišavnic in okrasnih rastlin, ki odganjajo škodljivce.

Zelišča in dišavnice

vir: Pixabay

Bazilika: odganja muhe in komarje. Posadite jo na okenske police ali pa v lončke, ki jih postavite na vrtno mizo. Bazilika je odlična v solatah, številnih receptih s svinjino in piščancem, pa tudi v juhah. Iz bazilike lahko pripravite tudi svoj razpršilec proti komarjem: posodo bazilikinih listov prelijte z enako količino vrele vode, nato pa počakajte nekaj ur. Ko se dodobra ohladi, dodajte še enkrat toliko 40% alkohola. Nanašajte s pomočjo razpršilke.

vir: Pixabay

Sivka: odganja molje, bolhe, muhe in komarje. Sivko lahko gojite v posodah, na vrtu, ali pa posušeno hranite v predalih in omarah. Sivka pomaga pri težavah s spanjem, zato je idealna za uporabo v spalnicah.

vir: Pixabay

Timijan: odganja komarje. Timijan je primeren za vse vrste prsti, saj uspeva tudi v suhi, kamniti in plitvi zemlji. Primeren je za uporabo v skalnjakih ali pa kot nizka živa meja. Sama rastlina sicer ne bo odgnala komarjev; da bi aktivirali njena esenčna olja, odtrgajte vejico in jo povaljajte med dlanmi.

vir: Pixabay

Meta: odganja komarje. Meta se agresivno širi, zato priporočamo njeno gojenje v manjših posodah. Poleti jo lahko uporabite v limonadah ali ledenih čajih, pa v solatah in sladicah. Postavite jo na strateško mesto ob zelenjavi ali sadnih drevesih, da bi jih zaščitili pred škodljivci. Tako kot baziliko jo lahko uporabite za izdelavo domače zaščite proti komarji: zmešajte jo z jabolčnim kisom in 40% alkoholom. 

vir: Pixabay

Rožmarin: odganja komarje ter številne insekte, ki lahko škodujejo vašemu zelenjavnemu vrtu, hkrati pa je nepogrešljiv pri pripravi mediteranskih jedi. Iz njega lahko pripravite naravni sprej proti mrčesu: polovici posode posušenih rožmarinovih lističev dodajte enako količino vode in zavrite za pol ure. Nato precedite, razredčite s hladno vodo in sprej hranite v hladilniku.

Okrasne rastline
vir: Pixabay

Okrasni luk: k okrasnemu luku se zaradi njegovih čudovitih okroglih cvetov zateka vse več krajinskih arhitektov, zato ga le drzno zasadite ne le na vrt, pač pa tudi na cvetlično gredico. Odganja vrsto insektov in vrtnih škodljivcev, med njimi tudi polže, mušice in črve. Posadite ga poleg paradižnikov, paprik, krompirja, zelja, brokolija, kolerabe in korenja. Z vrtnic bo odgnal listne uši.

vir: Pixabay

Krizanteme: odganjajo hrošče, mravlje, srebrne ribice, klope, uši in bolhe, stenice in številne druge škodljivce. Skrivnost: krizanteme so vir piretruma – insekticida, ki se uporablja v vseh domačih in vrtnih odstranjevalcih mrčesa, pa tudi šamponih za hišne ljubljenčke.

vir: Pixabay

Žametnice: odganjajo listne uši, komarje in celo zajce. Posadite jih na rob cvetličnih gred ali pa po celotni dolžini zelenjavnega vrta, saj lahko celo pospešijo rast nekatere zelenjave in vrtnic. 

vir: Pixabay

Kapucinke: odganjajo muhe, številne hrošče in listne uši. Posadite jih blizu zelenjavnega vrta, predvsem paradižnikov, kumar, ohrovta, kolerabe, brokolija, zelja in radiča. 

vir: Pixabay

Petunije: odganjajo listne uši, črve, hrošče ipd. Ljudje jih že dolgo uporabljajo kot naravni pesticid, priljubljene pa so tudi kot okrasne rastline zaradi svoje široke barvne palete in lahkega vzdrževanja. Zasadite jih v gredice ob fižol, paradižnike in paprike.