Vrtičkarji, ki jih kljub slabi vremenski napovedi že srbijo prsti, lahko ta teden poskrbijo za pridelek na balkonu, terasi ali celo v kuhinji. Predstavljamo sedem vrst sadja in zelenjave, ki bodo odlično uspevale v visečih posodah.

Gojenje pridelka v loncih ni izključno omejeno na urbana okolja, kjer viseče zasaditve nadomeščajo klasičen vrt, pač pa so dobrodošle tudi kot dopolnitev vrta in estetska poživitev vsakega doma. V loncu vam bodo namreč dobro uspevale raznolike užitne rastline, od jagod pa do špinače, ki lahko brez težav nadomestijo klasično zasaditev s cvetlicami.

Sprva si priskrbite dobro visečo košaro ali lonec ter mesto za obešanje. Le-to naj bo na dobro osončeni lokaciji, saj bodo le tako rastline dobro uspevale. Nato lonec napolnite s primernim substratom in ga po potrebi pognojite oziroma obogatite s kompostom.  Vanj nato zasadite eno izmed naštetih vrst sadja in zelenjave.

Mešana zasaditev bo gotovo pritegnila poglede. Pozor: izogibajte se t.i. ‘slabih sosedov’!
Jagode

Izberite takšno sorto, ki bo dobro uspevala tudi v senci, ki bo obrodila celo leto in zahtevala malo ali nič vzdrževanja. Ker imajo jagode površinske korenine, jih redno zalivajte, da se izognete izsušitvi.

Solata

Vzgojiti solato v loncu je najbrž najpreprosteje, saj je lahka, vzdržljiva in prilagodljiva rastlina. Postavite jo v delno senco, lahko pa jo posadite skupaj z jagodami, zelišči in celo cvetlicami.

Češnjevi paradižniki

Češnjevi paradižniki so izjemno preprosti za vzdrževanje in lepi na pogled. Da o okusu domačega češnjevega paradižnika sploh ne zapravljamo besed! Izberite grmičasto sorto, ki bo ostala kompaktna, ko se bo počasi spuščala ob straneh košare. V visečo košaro posadite samo eno sadiko, saj paradižniki potrebujejo veliko hranil in vode – pridelek bo tako bogatejši.

Grah in stročji fižol

Grah in fižol najbrž že pridno uspeva na vašem vrtu, in prav kmalu bomo lahko že pobrali njegove prve sadove. Pa ste vedeli, da lahko rasteta tudi v loncu? Ta bujna zelena rastlina bo lepo padala ob robu posode in vam krasila teraso. Zalivajte dnevno.

Špinača, blitva, ohrovt

Čeprav iz košare najbrž ne boste pridelali dovolj špinače, da bi v njej uživali vsak teden, pa se to z zelenolistnato solato vseeno splača gojiti zaradi njene izjemne hranljivosti. V lonec posadite zgolj tri sadike, ki se bodo primerno razrasle. Tudi blitvo vzgojite podobno kot špinačo.

Zelje

Sadike zelja najdemo v številnih oblikah in barvah, obstajajo pa tudi v okrasne različice. Izberite sorto z nakodranimi listi ali pa v zanimivih barvnih kombinacijah.

Zelišča

Seveda ne smemo pozabiti na zelišča in dišavnice – košaro napolnite z meto, origanom, timijanom, peteršiljem in rožmarin, ki jih boste vsakodnevno uporabljali pri pripravi hrane, hkrati pa bo njihov intenzivni vonj poskrbel za pravo aromaterapijo.

Poskrbite, da bodo rastline redno zalivane in gnojene, saj se zemlja v posodah hitreje izsuši in izpere. Rastlinam tudi zagotovite dovolj dnevne izpostavljenosti soncu. Samo tako si boste zagotovili zdrave in na pogled lepe rastline, pa seveda okusen pridelek. Veselo sajenje in dober tek!