Enotna oblika, površina in barva se enkratno zlijejo v ta nenavaden objekt, ki s svojo preprostostjo in živahno rdečo zunanjostjo spominja na tipologijo tradicionalnega skednja.

Šele, ko podrobneje pogledamo objekt, opazimo skrite zasteklitve, vhode, dvižna vrata in sodobno fasadno oblogo in dojamemo povsem drugo realnost stavbe. Arhitekti Westport’s Rogert Ferris + Partners so na velikem obalnem zemljišču v Connecticutu oblikovali objekt, vpet med preteklostjo in sedanjostjo.

Rdeči skedenj opozarja na kmetijsko preteklost države, ko so se tipični pravokotni skednji z dvokapno streho uporabljali za sušenje tobaka ali skladiščenje mlečnih izdelkov, povečini pa so bili pobarvani v izstopajočo belo ali rdečo barvo. Izbrana živo rdeča barva tako povzema močno zakoreninjeno podobo iz preteklosti, hkrati pa okrepi ‘grafično učinkovitost’ stavbe.

Zunanjost objekta je v celoti prekrita z rdečimi fasadnimi ploščami Swisspearl, ki na vzdolžnih stranicah popolnoma prekrivajo objekt, na jugu in severu služijo kot senčilo, na strehi pa kot strešna kritina.

Vhodna odprtina objekt oblikovno še bolj poveže s tipologijo angleškega skednja; ob njej pa so skrita še popolnoma neopazna dvižna vrata, ki se brez težav prilegajo v zahodno fasado in omogočajo enostavnejši dostop do ateljeja in povezavo hiše z dvoriščem.

Rdeča zunanjost v sebi skriva umetniški atelje in delavnico v pritličju, ter stanovanje v nadstropju. Notranjost stavbe je bolj umirjena: nevtralna barvna lestvica je dopolnjena z nujnimi pohištvenimi kosi.

Enotnost kot izhodišče sodobnosti

Ena prvih oblikovnih odločitev pri snovanju objekta je bila, da se ga v celoti prekrije v istem materialu. Fasadne plošče Swisspearl Carat so bile uporabljene tako za vertikalne, kot za horizontalne in poševne površine in skupaj prekrivajo kar 850 m2 zunanjih površin.

Vlaknocementne izdelke pri nas proizvaja podjetje Eternit Slovenija, ki ima že 20 let izkušenj na domačem trgu. V svojem prodajnem programu imajo številne izdelke, ki investitorjem zagotavljajo funkcionalno in estetsko gradnjo iz naravnega materiala. Z vlaknocementnimi ploščami, ki so na voljo v številnih barvnih odtenkih, velikostih in oblikah, lahko oblikujemo privlačne, elegantne in moderne rešitve.

Več: Eternit Slovenija

Več objektov, obloženih z ravnimi vlaknocementnimi ploščami Swisspearl:

Fotografije: arhiv podjetja